Leerlingen Pieter Zandt steken de handen uit de mouwen (video)

Puntuit   04 sep. 2019 | tekst Pieter Zandt SG, beeld Pieter Zandt SG
Schermafbeelding 2019-09-04 om 16

Leerlingen van de Pieter Zandt staken vrijdag 30 augustus de handen uit de mouwen voor Stichting Present. Er zijn een aantal grote projecten gedaan, maar ook kleine klusjes bij mensen thuis of in de buurt.

Bij de voedselbank en de weggeefschuur zijn de tuinen opgeknapt en is er opgeruimd, ook hebben de jongeren een rondleiding gekregen. “We zijn blij dat we wat hebben kunnen doen voor de voedselbank. Deze vrijwilligers zetten zich in voor anderen, maar hebben zelf namelijk geen tijd om even de tuin bij te houden. Dit is een erg leuke manier van helpen,” reageerde een leerling van de PZ. Buren van de voedselbank die zelf niet echt meer de jongsten zijn, zijn zeer blij dat deze jongeren dit even wouden aanpakken. Ook een docent van het PZ is erg onder de indruk. Hij vind dit project een win-win situatie want de voedselbank krijgt hulp bij het verzorgen van de tuin en omdat de jongeren voor het eerst bij elkaar in de klas zitten, krijgen ze de tijd om elkaar beter te leren kennen.

Bij Philadelphia IJsselmuiden zijn er in elke woning activiteiten gedaan en hebben de jongeren nog een eindje met de bewoners gewandeld. Dit was zeer geslaagd en ze vonden het erg leuk. Een aantal jongeren hebben ook taartjes gebakken met de bewoners en zijn er een paar jongens na de fietsenmaker geweest op een tweezits fiets voor nieuwe banden. Dit was een leuke ervaring voor de jongens.

Met mensen van het AZC zijn er ook activiteiten gedaan en is daar een leuke dag voor georganiseerd. Ze hebben de hele dag binnen maar ook buiten gesport, want dat kon prima met dit weer. “Eerst had ik toch een soort vooroordeel over deze mensen, maar nu ik zo met ze bezig ben geweest en verhalen hoor, zijn het gewoon erg normale mensen met een uitgebreider levensverhaal. Het heeft mijn blik zeker veranderd”, aldus een jongere van de PZ die mee deed met het sporten.

De bewoners van het Margretha hebben voor het eerst de kinderboerderij bekeken. Lekker in het zonnetje aan de wandel. “Het was wel even wennen, want we moesten op trager tempo gaan lopen, maar het was wel erg leuk. De meiden en de oudjes hebben erg genoten!”, zodus de groepsbegeleider. Reacties van de meiden waren ook erg leuk: ‘Veel beter dan school’ en ‘Kunnen we dit volgend jaar weer doen’. “Iedereen hoort een half uur per dag na buiten te gaan, maar deze mensen zitten alleen maar op hun kamer. Met zoiets zijn ze al blij”, aldus een leerling.

Bij de speel-o-theek was een grote schoonmaak beurt nodig en zijn alle spullen gesorteerd. Een werknemer van de speel-o-theek zei: “Zonder deze hulp waren we aan deze klussen niet toe gekomen. Alles goed en grondig schoon is erg fijn. Ook waren de jongeren erg beleefd en hebben ze echt hun uiterste best gedaan.” Een leerling gaf ook commentaar: “De speel-o-theek is weer lekker fris en schoon. Top voor de ouders en kinderen die daar gebruik van zullen maken. Iets goed doen voor anderen is fijn.”

De PGVZ stond er al heel vroeg klaar voor. Een parkeerplaats was gereserveerd voor een rolator/rolstoelwasstraat. Ook dit pakte erg goed uit en heeft veel bekijks gekregen.

Een aantal jongeren zijn ook erg druk geweest met een tuin in Kampen. Er was zoveel tuinafval dat ze uiteindelijk twee goede aanhangwagens vol hebben kunnen maken met het afval. Heggen zijn er uitgehaald, onkruid is er uitgetrokken en als eind resultaat een nette tuin zonder afval. “Een tuin kan een wildernis zijn, maar naar een aantal uur buffelen is het resultaat geweldig. Zelfs een aantal buurtbewoners kwamen ons aanmoedigen. Heel waardevolle ochtend”, aldus de groepsbegeleider.

Ook bij Interact is er flink wat gehakt in de grond om wortels eruit te halen van grote stukken onkruid in de tuin. Hier is hard bij gewerkt, maar ook dit eind resultaat is fijn om te zien!

Bij particulieren zijn er ook kleine dingen gedaan. Een aantal jongeren hebben ook een tuin helemaal onkruid-vrij gemaakt. De achtertuin staat er weer netjes bij. Ook hebben een aantal jongens muren gesaust. “Drie mannen die geweldig waren vanochtend. De muren van de slaapkamer zijn netjes geschilderd. Het paste precies in de tijd die we hadden. Teamwork!”, aldus de groepsbegeleider. Ook is er in kampen schoongemaakt in een zeer vervuild huis. Dit was erg noodzakelijk en het eind resultaat was een opluchting voor de bewoners.

Bij de Jan Posthal is ook veel gedaan. Daar hebben ze de buitenkant en binnenkant van het gebouw schoongemaakt en zijn alle spullen weer netjes gesorteerd. Dit was best een druk werkje. Ook hebben de jongeren nog een rondleiding gekregen door de Jan Posthal.

Leerlingen van de PZ hebben zelf ook nog wat te zeggen. Anneke: “Om iets te betekenen voor iemand in je omgeving is fijn.” Christiaan: “Oudere mensen hebben hun leven lang gewerkt, daar mogen wij alleen al uit respect iets voor doen.” Ook een docent van de PZ gaf commentaar: “ Ik vind het geweldig dat de leerlingen iets voor een ander doen zonder iets ervoor terug te verwachten.”

Al met al was dit voor de hulpontvangers en voor de studenten een mooie dag. Er zijn veel gesprekken gevoerd en zijn er verhalen verteld. Ook hebben ze samengewerkt zonder dat ze elkaar echt kenden. De Pieter Zandt wil Stichting Present bedanken en andersom uiteraard ook. Zonder elkaar hadden ze dit misschien wel niet gedaan!

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland