‘Je leert je klasgenoten op een andere manier kennen.’ De vier leerlingen genieten hoorbaar na tijdens het interview. Maarten Visser (14), Willemijn Nieuwenhuis (15), Elise van der Wel (15) en Rens Zuidam (15), gingen samen met zeventien andere leerlingen uit de 3e klas op wintersport. De gymleraren mochten ook mee met de reis die werd georganiseerd door Lever Reizen.

Gymdocent André Nieuwenhuyzen: ‘De reis is een onderdeel van het extra vak LO2 (Lichamelijke Opvoeding 2). Leerlingen kunnen dat vak kiezen in de derde klas.’ De leerlingen krijgen 2 uur extra gym per week. Officieel zou dat 4 uur moeten zijn. ‘Met zo’n reis vullen we de gemiste uren op.’ Het bijvak is niet gratis. Er wordt een bijdrage gevraagd van de ouders. Circa 250 euro per jaar.

Snowboarden en skiën waren de hoofdactiviteiten tijdens hun verblijf in Oostenrijk. De jongeren hebben in de midweek dat ze er waren in totaal 16 uur skiles gehad. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Maarten: ‘Aan het eind van de week konden we van de zwarte piste af.’ Tijdens de vakantie waren de scholieren niet alleen op sportief gebied actief.



De groep was opgedeeld in ‘commissies’, die allemaal hun eigen taak hadden. Ze zorgen voor het eten, speelden spelletjes, organiseerden Bijbelstudies, en een groepje bedacht de top-flop methode. Als iemand goed had geskied (een top), kreeg hij bijvoorbeeld een medaille. Iets doms werd ook beloond. De sufkop van de dag moest in een gek skipak rondlopen.

Nieuwenhuyzen bond zijn leerlingen op het hart te laten zien wie ze zijn als christen “in hun doen en laten”. Bij de Bijbelstudies in het hotel waren hotelgasten aanwezig. Die vonden het een bijzondere groep, aldus de docent. “Speciaal voor ons hebben ze op hun woorden gelet.”

Nu de leerlingen weer terug op school zijn, ligt hun nog veel werk te wachten. De leerlingen, die uit minstens vijf verschillende klassen komen, moeten de vier gemiste schooldagen gewoon inhalen. Want hun klasgenoten hadden geen vakantie.