Levenslessen van bijzondere jongeren

LCJ   16 jun. 2015 | tekst en beeld LCJ
0lcjgerjanne

In de serie ”Bijzonder ;) jong” werden de afgelopen maanden jongeren geïnterviewd die een bepaalde levensles hebben geleerd. Maar wat waren deze lessen ook alweer? In deze laatste aflevering zetten we ze nog een keer voor je op een rij.

Tel je zegeningen

Leonard de Ruijter (21) uit Leiden is blind geboren. „Ik kan de talenten die ik van Heere gekregen heb volledig benutten. Daarnaast heb ik door mijn blindheid ook dingen geleerd, zoals afhankelijk zijn van anderen.”

Wees dankbaar

Arnold Slob (18) uit Hardinxveld-Giessendam groeide op in een pleeggezin. „Je mag heel dankbaar zijn als je gewoon thuis kunt blijven wonen tot je 20e of 23e. Als je net als ik in een pleeggezin opgroeit, dan houdt het bij je 18e op en dan mis je de vastigheid van een gezin.”

Accepteer anderen

Bart Fraanje (24) uit Barneveld is gymleraar. „Het is belangrijk dat je jezelf aan de kant kunt zetten waardoor een ander zich geaccepteerd voelt. Wanneer je de moeite neemt om de mooie kanten van iemand anders te ontdekken, merk je vaak dat je eigen gedrag ook beter wordt.”

Het gaat om geloof

Gerjanne van Driel (16) woont al negen jaar in Papoea. „Het gaat erom dat je gelooft in God. Wanneer er hier problemen zijn, roepen we vaak vrienden bijeen om samen te bidden. Voor mijn gevoel doe je dat in Nederland toch minder snel.”

Kijk naar mogelijkheden

Marlies Brokking (20) uit Zoetermeer is doof. „Je moet niet kijken naar je beperkingen, maar naar je mogelijkheden. Sta daarnaast altijd open voor mensen met een beperking. Zij zijn normale mensen.”


 

Snoeien om te groeien

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) sluit de serie ”Bijzonder ;) jong” af en blikt kort terug op de artikelenreeks.

Alle jongeren die hebben meegewerkt aan deze serie willen we bedanken voor hun openhartige verhalen. We zijn onder de indruk van jullie levenslessen, die jullie veelal geleerd hebben door moeilijke omstandigheden.

Terugkijkend op de serie, komt het thema ”snoeien om te groeien” naar voren. Soms doet het zo’n pijn als Gods wegen anders zijn dan onze eigen plannen. Maar juist dan is het goed om te weten dat je altijd tot Hem mag vluchten. Hij is er niet op uit om ons pijn en verdriet te doen. Maar soms is dit wel nodig, zodat we biddend naar Hem toe gaan.

Door de zonde leven we in een wereld vol gebrokenheid. Juist door deze gebrokenheid heen wil de Heere, als een Hemelse Landman, Zijn kinderen snoeien, om hen tot volle bloei te laten komen en veel vrucht te laten dragen. Lees het maar eens na in Johannes 15:1-8.

We hopen dat jij als jongere dit genadewerk mag terugzien in je eigen leven. Ook willen we je aanmoedigen om je eigen levenslessen, positief of negatief, te delen met vrienden, collega’s of klasgenoten. Er zijn meer jongeren die in dezelfde omstandigheden zitten waar jij mee te maken hebt (gehad). Voor hen kan het bemoedigend zijn als je je verhaal vertelt en aangeeft waar het jou gebracht heeft!

Voor nu wensen we je een fijne zomer en graag tot ziens in het volgende seizoen.

Dit is het laatste deel in een artikelenserie van het LCJ over ”Bijzonder ;) jong”. Hierin werden jongeren geïnterviewd die een bepaalde levensles hebben geleerd. Alle artikelen zijn terug te lezen puntuit.nl/bijzonderjong 

 

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Serie LCJ: Bijzonder ;) jong"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht geloof