Melinda in IsraŽl: Ik had me IsraŽl heel anders voorgesteld

Puntuit   18 jul. 2018 | tekst en beeld Melinda Bettink
blogmelinda3
blogmelinda2
blogmelinda1

ďDat ik niet meer in Nederland ben, maar in IsraŽl is inmiddels goed tot me doorgedrongen. Maar dat ik nu in het land van de Bijbel ben en allemaal bekende Bijbelse plaatsen zie? Dat is nog erg onwerkelijk.

Ik had altijd een voorstelling van hoe die plaatsen eruit zien, maar niets is zoals ik het bedacht had. Maar toch, wat is het geweldig om hier op vakantie te zijn! Na een paar dagen heb ik al het idee dat ik er veel langer ben, omdat we al zoveel hebben bezocht.

Onze reis is begonnen in Jeruzalem waar we maandagavond als groep een markt hebben bezocht. Dinsdag ontmoetten we onze gids, die ons dwars door de stad leidde. Toen we op de Olijfberg stonden, wees de gids allerlei bekende plaatsen aan. “Zie je die twee antennes daar? Daarachter ligt Bethlehem. Dat is maar 7 kilometer hier vandaan.”

Dat viel mij reuze mee, ik dacht dat Jeruzalem en Bethlehem veel verder uit elkaar lagen. “Israël is ook kleiner dan Nederland, hoor. Tenminste, smaller, maar wel langer”, vertelde de gids. Toen lag mijn beeld van Israël helemaal aan diggelen. Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar ik dacht altijd dat het land veel groter was. Toen we door Israël reden, leek dat ook zo. Niet dus…

Onder leiding van onze enthousiaste gids bezochten we onder andere Gethsemané, de Heilige Grafkerk en de Joodse, Arabische en christelijke wijk. Ik vond het aangrijpend om te zien hoeveel toerisme er is rond zogenaamd heilige plekken. Het lijkt bijna afgoderij. Zo stonden er lange rijen bij het graf van Jezus, terwijl onze gids 100 procent zeker weet dat dit níet Jezus graf is. Het komt namelijk uit een ander tijdperk.

Dit zet mij aan het denken over mijn intenties van deze reis. Waarom ben ik hier? En als mijn intenties voor deze reis zuiver zijn, heb ik dan misschien een andere afgod in mijn leven? Eén ding is zeker voor: deze reis geeft stof tot nadenken.”


 

Melinda Bettink (19) is één van de tien jongeren die deze zomer vloggen en bloggen over hun vakantie voor Puntuit. Melinda komt uit Kootwijkerbroek en is met een Koersvakantie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) in Israël. Dit is haar tweede blog. Haar eerste blog lees je hier.

 

Klik hier voor alle zomervakantievlogs en -blogs.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "De tien vakantievloggers en bloggers van Puntuit"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland