Menens: Wat moet ik denken van The Passion?

Puntuit   28 mrt. 2018 | tekst ds. M. van Reenen
Pasen-KRUIS-1

Donderdag heeft in Amsterdam The Passion plaats. Dat is echt heel anders dan we het in de kerk gewend zijn, met toneel en popmuziek. Toch vraag ik me weleens af of het niet beter is dan niets. Er zullen zo in elk geval mensen in aanraking komen met het Evangelie.

Dat laatste is vast waar. Dat is op zich mooi, als je bedenkt hoeveel mensen er écht niets van het Evangelie weten. Ze kennen ‘Jezus’ alleen als vloek en het kruis alleen van een kettinkje. Sommigen zullen nieuwsgierig worden, vragen gaan stellen, in een Bijbel gaan lezen, naar een kerk gaan. Ook moslims, die geloven dat Jezus niet gestorven is, kunnen aan het denken gezet worden. Tóch kunnen we met The Passion niet blij zijn.

Over de vorm ben ik kort. Je noemt het al: popmuziek, een compleet wereldse sfeer, een acteur die speelt dat hij Jezus is. Kán dat ooit? Maar dan de inhoud. ”Ik zie jou” is dit jaar het thema, over omzien naar elkaar. De directeur zegt dat de EO „het verhaal van het leven, lijden en sterven van Jezus wil vertellen. Hij ging tenslotte voorbij aan vooroordelen en zorgde dat mensen zich gezien voelen.” Omzien naar elkaar is mooi, en inderdaad was de Heere Jezus wars van vooroordelen. Maar is dát het Evangelie, de boodschap van het kruis?

En dan als laatste het effect. Jij hoopt dat dat positief is. Maar er is ook een negatief effect. Als mensen die de Bijbel niet kennen nog niet eens een halve boodschap horen, worden ze op een dwaalspoor gebracht. Daar kan God hen nog wel van af krijgen, maar misleiding is echt gevaarlijk. Mensen kunnen denken dat ze nú in God geloven, terwijl ze nog niet in de gaten hebben waarvoor Jezus sterven moest. Daarbij komt nog het effect op mensen die al naar de kerk gaan. Die zijn er ook onder de miljoenen kijkers. Zij gaan wennen aan vermenging van de kerk en de wereld en een halve boodschap. Zij komen dus niet dichter bij het Evangelie, maar verder daarvandaan. Kortom, is het schadelijke effect niet groter dan het positieve?

Nee, we mogen niet blijven steken in goedkope kritiek. Vanuit The Passion komen er ook kritische vragen naar onszelf toe. Kennen wij de genade en de kracht van het kruis van Christus echt? Doen wij ons best om onze naaste bekend te maken met het Evangelie?

Houd Goede Vrijdag en Pasen maar niet voor jezelf. Probeer het in begrijpelijke taal te vertellen aan je naaste. Maar blijf dan wel dicht bij het Woord van God. Dáár rust zegen op.

Ook een vraag? Mail naar info(at)puntuit.nl of stuur een appje naar 06-57357435.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Uitgelicht: Menens, antwoord op jouw vragen"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht geloof