Met een goede vriendin kun je alles bespreken

JBGG   15 apr. 2019 | tekst JBGG, beeld Rob Kamminga
190412lizanne01
190412lizanne02
190412lizanne03

„Oogcontact, daarmee begint een vriendschap”, zegt Marieke Verburg (22) uit Bergambacht. Lizanne Both (23) uit Stolwijk schiet in de lach. „Je hebt gelijk, met oogcontact begon het tussen ons.”

De twee zijn sinds hun 15e bevriend. „Toen we ontdekten dat er een klik was, begon onze vriendschap. We hebben dezelfde interesses. Ook karaktereigenschappen delen we.” Ook hebben de meiden beiden een studiewissel gemaakt. „Dat was niet gemakkelijk, maar we konden als geen ander met elkaar meeleven. Je weet wat de ander doormaakt.”

Wat is vriendschap? „Een speciale verbinding tussen twee of meer mensen”, zegt Lizanne. Marieke vult aan: „Je bent graag samen, je ondersteunt elkaar, vertrouwt elkaar. Ook als je vriendin een andere keuze maakt dan dat je graag zou zien. Je kunt vertrouwelijke informatie met elkaar delen. Je voelt je op je gemak bij elkaar.” Lizanne zegt: „Soms hebben we een meningsverschil. Maar dat is goed voor onze vriendschap.”

Investeren
Op de vraag of vriendschap je overkomt of dat je ernaar moet zoeken, zegt Lizanne: „Het ontstaat spontaan, maar je moet er wel in blijven investeren.” Marieke is het niet met haar eens. „Het overkomt je niet als je elke dag thuis op de bank zit. Je moet de gelegenheden opzoeken waar je vrienden zou kunnen tegenkomen. Dat kan op een jeugdvereniging, een Zin-inavond, een studentenvereniging of een Koersvakantie.”

Beter een goede buur dan een verre vriend, zegt het spreekwoord. „Aan een goede buur heb je meer”, meent Marieke. „Maar,” voegt Lizanne daar aan toe, „als er iets met je is, maakt het niet uit hoe ver weg een vriend woont. Bellen kan altijd.”

Een vriendschap met een ongelovige zou anders zijn, denken de meiden. „Oppervlakkiger”, meent Marieke. „Ik vind het fijner om twee goede vrienden te hebben dan veel oppervlakkige.” Lizanne: „Je kunt met een ongelovige vriend niet praten over het geloof. Dat zien we op school. Daar hebben we vriendinnen, maar de relatie is anders. Minder speciaal. Juist die diepere laag, je geloofsovertuiging, maakt een vriendschap mooi. Nog mooier is het als we, net zoals David en Jonathan, God nog liever mogen hebben dan elkaar. Dat is pas een bijzondere verbinding.”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland