Mirjam en Stevelien kunnen samen lachen en huilen

Puntuit   16 nov. 2018 | tekst en beeld Stevelien van der Craats en Mirjam Hardeman
vriendschapserieStevelienMirjam2(1)
vriendschapserieStevelienMirjam(1)

Mirjam Hardeman (19) en Stevelien van de Craats (19) uit Wekerom zijn al vriendinnen sinds groep 1. Lief en leed delen ze met elkaar. Veel mensen denken zelfs dat ze zussen zijn. En dat terwijl ze helemaal niet op elkaar lijken.

Wanneer en hoe is jullie vriendschap ontstaan?

"In groep 1 van de basisschool kwamen wij bij elkaar in de klas. Toen waren we al wel vriendinnen, maar niet zo hecht als we nu zijn. We woonden niet bij elkaar in de straat, dus we belden altijd als we samen wilden spelen. Toen we in groep 8 zaten verhuisde Mirjam aan een aangrenzende straat bij Stevelien. Toen liepen we makkelijker even bij elkaar langs. In totaal zijn we al 16 jaar vriendinnen, maar sinds groep 8 is onze vriendschap steeds hechter geworden."

Hoe ziet jullie vriendschap eruit?

"Hecht. We zien elkaar nu even wat minder omdat Stevelien door haar stage in de kost zit in Lelystad. Mirjam zit in de gehandicaptenzorg. Als zijn in het weekeind vrij is, zien we elkaar meestal wel iedere zondag. Verder proberen we één avond per week af te spreken, maar omdat het nu voor ons allebei een drukke tijd is, schiet dat er nog wel eens bij in. Wij doen echt van alles samen. Soms zitten we een avond bij elkaar thuis, we passen veel samen op, en gaan samen bijvoorbeeld een terrasje pakken of winkelen."

Wat betekent jullie vriendschap voor jullie?

"Onze vriendschap betekent veel voor ons. Het belangrijkste aan onze vriendschap vinden wij wederzijds vertrouwen en respect. Je kunt onze vriendschap het beste omschrijven met: samen lachen en samen huilen."

Wat maakt jullie vriendschap bijzonder/uniek? Waarom?

"Wij delen al 16 jaar vreugde en verdriet met elkaar. En we staan al 16 jaar voor elkaar klaar. Steveliens moeder noemt Mirjam altijd haar pleegdochter of haar 7e kind. Mirjam komt bij Stevelien thuis op de meeste verjaardagen, en hoort helemaal bij de familie."

Welke mooie en moeilijke momenten hebben jullie samen meegemaakt?

"Wij zijn allebei nuchter en hebben veel mooie en minder mooie dingen meegemaakt Naar elkaar toe zijn we heel open, maar verder houden we deze momenten liever voor onszelf."

Wat is het leukste/grappigste dat je ooit samen hebt meegemaakt?

"Wij hebben samen veel gekke dingen mee gemaakt. Je zou over ons een heel boek kunnen schrijven. Wat wij vooral erg grappig vinden is dat veel mensen denken dat wij zusjes zijn."

Stevelien: "Ik ben op het Hoornbeeck College een keer blijven zitten en veel mensen uit mijn nieuwe klas dachten dat Mirjam mijn zus was, terwijl we eigenlijk totaal niet op elkaar lijken. Ook hebben we allebei de zelfde auto gekocht, een zilvergrijze Peugeot 206. Dat ging niet bewust, maar we vinden het niet erg. Eerder grappig."

Omschrijf je vriendin eens in een paar zinnen

Mirjam: "Stevelien is grappig, maar ik kan ook serieus met haar praten als het nodig is. We kunnen een hele avond over gekke dingen praten, en alleen maar zitten grappen en grollen, maar we kunnen gelukkig ook goed serieus praten. Kortom: Stevelien is een goede lieve vriendin, met wie ik over alles kan praten."

Stevelien: "Mirjam is een schat van een meid, en heeft een heerlijk nuchter karakter. Als ik bijvoorbeeld ergens mee zit, app ik Mirjam dat ik met haar wil praten, liefst vandaag of morgen. Grote kans dat ze dan gelijk opbelt, want als ik zeg dat ik ergens over wil praten staat ze gelijk voor me klaar. Dit waardeer ik erg in haar, omdat ik weet dat ik altijd op haar terug kan vallen. Soms als ik ergens mee zit kan ik me daar erg druk over maken. Als ik dan met Mirjam er over praat is het meestal zo omgeslagen in iets positiefs, omdat Mirjam met haar nuchterheid mij altijd weer uit de put weet te krijgen. Met Mirjam kun je ook echt alle kanten van het leven beleven."


Heb jij ook zo'n unieke vriendschap als Mirjam en Stevelien? Heb je je beste vriend/vriendin bijvoorbeeld op een bijzondere manier leren kennen, ben je beste vrienden met je broer/zus of een ander familielid bijvoorbeeld? Stuur een mailtje naar info@puntuit.nl of een appje naar 06-57357435.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Serie: Vrienden voor het leven"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland