Online op zoek naar de liefde

Puntuit   14 aug. 2019 | tekst Leanne van Spronsen-Monster, beeld Dirk-Jan Gjeltema
online_daten

Ruim een op de drie vrijgezellen doet aan onlinedating. Ook christelijke datingsites groeien als kool. Elkaar ontmoeten via internet lijkt steeds normaler te worden. Hoe komt dat?

Met 3000 dagelijks actieve leden en vele duizenden minder actieve leden hoort zowel Funky Fish als Roots dating tot de grootste christelijke datingsites van Nederland. Wie online een kijkje neemt, kan niet om de zogenaamde succesverhalen heen. „We krijgen regelmatig een bericht of trouwkaart binnen van mensen die elkaar op Funky Fish hebben leren kennen”, vertelt communitymanager Aarti Zia-Brands.

Ook Bram Huissen uit Vlissingen en Adriënne den Haan uit Sint Philipsland (beiden 22) 'ontmoetten' elkaar digitaal. Lees hier hun verhaal.

„Toen ik net 18 was, heb ik met een vriendin voor de lol een profiel aangemaakt”, vertelt Adriënne. „Het werd toch hoog tijd om eens aan de man te raken.” Haar aanstaande wederhelft werd met een profiel opgezadeld dankzij een paar juffen van de basisschool waar hij stage liep. „Die wilden mij wel aan de vrouw helpen”, lacht hij. Beiden waren niet erg actief op de datingsite, tot Adriënne een foutje zag op Brams profiel en hem een berichtje stuurde om hem daarop te wijzen. „Zo zijn we aan de praat geraakt.”

Brams interesse was wel gewekt door Adriënnes profiel. Het contact, dat eerst vooral over werk en hobby’s ging, verdiepte zich snel via Facebook. Zes weken later besloten ze elkaar te ontmoeten. „We hebben het uiteindelijk met een week vervroegd”, grinnikt Adriënne.„We spraken af op het station en toen ik Bram zag, wist ik: dit is ’m!” „Het klikte meteen net zoals online”, vertelt Bram.

„Het is wel belangrijk dat je elkaar eerst een beetje leert kennen via de chat.” Adriënne: „In het begin deden we veel ”doen, durven of de waarheid”, dan kom je al veel over elkaar te weten. En we deden andere gespreksspelletjes. Op een gegeven moment merk je dat het goed is om elkaar in het echt te zien.” Voor hun beider veiligheid stuurden ze elkaar selfies voorafgaand aan hun eerste date, zodat ze konden zien dat ze echt de persoon achter hun profiel waren. „We belden veel, ook via Skype. Voor onze eerste date spraken we af op een publieke plek, dan kun je ook weer snel weg als het niet bevalt”, tipt Adriënne. Familie en vrienden reageerden in eerste instantie verbaasd, maar positief op het nieuws dat ze elkaar online hadden gevonden. Nu ze druk bezig zijn met het plannen van hun bruiloft, denken ze regelmatig aan die eerste ontmoeting. „We hadden misschien wel allebei íémand leren kennen, maar niet elkaar, omdat we niet bij elkaar in de buurt wonen”, denkt Bram. „Dat vinden we wel heel bijzonder.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland