Geven is zaliger dan ontvangen, bewijst onderzoek onder studenten

Puntuit   06 feb. 2019 | tekst Weet Magazine, beeld Pixabay
euro-3317432_1920

Wat is er leuker dan een mooi cadeau in ontvangst nemen? Een cadeau geven! Althans, volgens studies van twee Amerikaanse universiteiten.

Onderzoekers Ed O’Brian van de universiteit van Chicago en Samantha Kassirer van de nabijgelegen Northwestern University gaven 96 studenten elk vijf dagen lang vijf dollar per dag om iets leuks mee te doen. Willekeurig werden een paar studenten geselecteerd die dat geld aan zichzelf moesten uitgeven. De overige studenten moesten het aan anderen besteden (bijvoorbeeld als fooi of als gift aan een goed doel).

De onderzoeksuitkomsten waren opmerkelijk. De eerste groep merkte dat het geluksgevoel van geld uitgeven gedurende de vijf dagen gestaag afnam. Bij de overige studenten was het anders: het geluksgevoel dat ze aangaven te krijgen bij het weggeven van geld, was de laatste dag nog net zo sterk als de eerste. Door verder onderzoek te doen konden O’Brian en Kassirer uitsluiten dat andere factoren een invloed op het geluksgevoel hadden.

Hiermee lijkt de wetenschap iets te hebben ontdekt wat Jezus tweeduizend jaar geleden al onderwees: ‘Het is zaliger te geven dan te ontvangen’ (Handelingen 20:35).


Dit artikel verschijnt ook in het nieuwste nummer van Weet Magazine.

Terug naar nieuwsoverzicht opmerkelijk