”TupperTeun” verzamelt Tupperware: Ik weet zelf ook wel dat het raar is

Puntuit   22 nov. 2019 | tekst Arien van Ginkel, beeld Camile Schelstraete
2019-11-22-katVR16-PUopening22-6-FC

TupperTeun. Dat is de bijnaam van Teun Gijsel uit Hulst. De 16-jarige jongen verzamelt Tupperware uit de jaren 70. De lokale bibliotheek exposeert zijn verzameling.

Hoe denk je dat anderen naar jouw hobby kijken?

„Ze vinden het raar. En ik weet dat het raar is. Niemand doet zoiets. Maar wat anderen ervan vinden maakt mij niets uit. Klasgenoten en vrienden vinden het trouwens tof als ik mijn verzameling laat zien. Ze kennen Tupperware vaak niet eens.”

Waarom verzamel je Tupperware?

„Vanwege de vormen en kleuren. Ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Om de moderne keukenartikelen van Tupper geef ik niets. Het is net als met auto’s: tegenwoordig zijn ze meestal zwart, grijs of wit. Maar in de jaren 70 had je veel meer kleuren: rood, geel, groen, oranje, bruin, beige.”

Is Tupperware door de jaren heen veranderd?

„Ja. Vroeger kende iedereen het. Misschien omdat je toen minder keus had als je een plastic bakje wilde. En plastic van dit merk gaat nooit kapot. Daarom hebben veel mensen nog steeds de bakjes uit die tijd. Maar ik heb me verder nooit echt in Tupperware verdiept. Ik ben ook nog maar 16.”

Wat boeit je in Tupperware?

„Ik word enthousiast als ik een berg bakjes bij elkaar zie. Het zijn natuurlijk vooral keukenhulpjes en plastic bewaardoosjes. Dat is handig om alvast te hebben, ook voor later in mijn eigen huis. Zo spaar ik alvast een deel van de uitzet.”

Hoe is je hobby begonnen?

„Mijn ouders zijn dol op oude spullen. Toen ze een knaloranje vouwwagen kochten, wilde ik die graag van hen overnemen. Ik vond hem zo gaaf. Hij was in perfecte staat.”

En die wagen kwam uit de jaren 70?

„Ja. En dus ging ik spullen uit die tijd verzamelen die er goed bij pasten. Het doel was om er in retrostijl mee te kamperen. Ik heb twee keer gekampeerd met de vouwwagen. Zonder de oude spullen. Het is jammer om die te gebruiken. Ze worden dan alleen maar vies.”

Wat heb je inmiddels verzameld?

„Twintig retrodekens, zes of zeven koffiezetapparaten, heel veel koffiekannen, campingstoelen en tafels, fietsen, handdoeken, tafelkleden en campingkeukens. Allemaal in meervoud inderdaad. Het is best een verzameling. Maar vooral de Tupperware is uit de hand gelopen. Ik koop alles via Marktplaats, in kringloopwinkels en op rommelmarkten. En mensen schenken me ook veel.”

Een deel van je verzameling Tupperware wordt geëxposeerd in de bibliotheek van Hulst. Hoe is dat zo gekomen?

„Als kind kwam ik daar vaak. Ik wist dat ze exposities hielden. Ik mailde ze dat ik een verzameling had die ik graag tentoonstelde. Tot mijn verrassing gingen ze akkoord. „Dat wordt veel afwassen”, dacht ik toen.”

Wat is het topstuk van de collectie?

„Bovenin heb ik speelgoed van Tupperware. Dat zie je niet vaak meer. Het is een stuk kleiner dan gewoon Tupperware. Gisteren heb ik nog een minibeslagkom op de kop getikt. Zo leuk.”

Hoeveel plastic keukenartikelen heb je?

„Toen de tentoonstelling een maand geleden begon, had ik ongeveer 300 dingen van Tupperware. Maar in de afgelopen dertig dagen heb ik er 200 bijgekregen. Onlangs kocht ik 110 dezelfde artikelen op één dag. Het zijn de bakjes waar ik makkelijk lampen van kan maken.”

Je maakt lampen van Tupperware?

„Bij de discountwinkel zag ik lampen op een mooie standaard. Opeens wist ik: die kan ik ook van Tupperware maken. De lampenstandaard gebruik ik en de originele kap vervang ik door een Tupperwarepot. Ik heb er inmiddels dertig verkocht en ik heb er nog twintig in besteling. Helaas heeft de winkel geen lampen meer, dus nu laat ik de standaarden ergens anders maken.”

Is het niet jammer om Tupperware te gebruiken als lampenkap?

„Het doet een beetje pijn. Maar zo worden ze niet weggegooid maar op een leuke en moderne manier hergebruikt. En uiteraard houd ik de beste bakjes heel.”

Wat is jouw ultieme Tupperwaredroom?

„Ik zou nog weleens een grote tentoonstelling willen, met al mijn spullen uit de jaren zeventig. Maar het is niet te voorspellen hoe het zal lopen.”

Terug naar nieuwsoverzicht opmerkelijk