Oud-examenkandidaat Marit opgelucht én teleurgesteld

Puntuit   24 mrt. 2020 | tekst Arien van Ginkel, beeld RD
Schermafbeelding 2020-03-24 om 12

De agenda van Marit van Haaften (15) uit Stavenisse is de komende maanden bijna leeg. Ze moet op een later moment nog eens examentoetsen maken op het Calvijn College, maar gaat er al wel van uit dat ze is geslaagd voor haar vmbo-opleiding in Tholen.

De scholiere hield al rekening met het idee dat ze geen centraal eindexamen hoefde te maken vanwege het coronavirus. „Maandagavond kreeg ik bericht dat mijn Duits mondeling van vrijdag niet door zou gaan. Dinsdagochtend werd de mondeling Engels afgezegd. Dus toen dacht ik al wel: als schoolexamens al niet doorgaan, hoe moet ik dan centrale eindexamens maken?”

Nu het erop lijkt dat ze een diploma krijgt zonder dat ze een centraal eindexamen hoeft af te leggen, is ze opgelucht én teleurgesteld. „Het scheelt me, ondanks dat ik de toetsen van school goed maakte, toch examenstress. Aan de andere kant zal ik het centrale afscheid van school, de examenreis en alle andere leuke dingen die bij een examen komen kijken wel missen.”

Hoe Marit haar vrije tijd de komende maanden moet invullen, is voor haar een raadsel. „Ik had een bijbaan in de spoelkeuken van een restaurant, maar die zit op slot. En ik solliciteerde bij een zorginstelling om koffie rond te brengen bij ouderen, maar daar komt niemand meer zomaar binnen.”

Alleen haar zaterdagse schoonmaakbijbaan bij een kippenbedrijf ziet Marit de komende tijd niet gecanceld worden. „Verder heb ik gelukkig broers en zussen waar ik een rondje mee kan lopen. Iets anders heb ik niet te doen. Stom eigenlijk, want als ik niets om handen heb, word ik irritant.”

Marit hoopt volgend jaar een zorgopleiding te gaan volgen aan het Hoornbeeck College in Goes.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Corona onder jongeren"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland