Probleem opgelost? #2: Door eenzaamheid kan het volk uitsterven

Puntuit   23 jul. 2019 | tekst Chris Klaasse, beeld Niek Stam
Maarten Biemond_ Veenendaal - Foto Niek Stam-1403

Eenzaamheid oplossen is niet zo makkelijk, geeft Maarten Biemond (10) toe. Maar wel belangrijk. Anders sterft het Nederlandse volk misschien uit. „In het ergste geval dan.

Als jongste van zes weet Maarten niet echt wat het is om eenzaam te zijn. „Heel soms voel ik het. Bijvoorbeeld bij tafeltennis op school. Als ik niet terug kan slaan, omdat er iemand in de weg loopt en ik zeg dat het ”hinder” was, maar niemand gelooft mij. Dan sta je alleen en voel je je eenzaam. Gelukkig heb ik vriendjes aan wie ik dat kan vertellen.

In Nederland zijn denk ik 3 miljoen mensen eenzaam. Vooral oude mensen. Iedereen die ze kennen, is gestorven. Daar zijn ze verdrietig om, waardoor ze zich terugtrekken en niet meer met mensen gaan praten.

Kinderen kunnen ook eenzaam zijn. Een jongetje dat heel slecht is in voetbal, bijvoorbeeld. Zo iemand die de bal alleen maar in zijn eigen doel schiet. Hij wordt met gym natuurlijk als laatste gekozen. Die jongen zal zich eenzaam voelen.”

Internaat

„Je kunt op elke leeftijd eenzaam zijn. Want als je 22 bent en je ouders bijvoorbeeld veel alcohol drinken, dan kun je niet echt met ze praten. Of als je ouders gescheiden zijn, dan ben je nooit gezellig met z’n drieën bij elkaar. Of als je vader schipper is en je in een internaat moet wonen.

Eenzaamheid is vooral niet fijn voor de eenzame mensen. Maar het kan ook gevaarlijk zijn voor andere mensen. Het jongetje dat met gym steeds als laatste wordt gekozen, zal denk ik niet zo snel trouwen. Want eenzame jongens vinden het volgens mij lastig om gezellig te doen met meisjes. En als mensen niet meer trouwen, krijgen ze ook geen kinderen en kan het volk in het ergste geval misschien wel uitsterven.

Omdat eenzame mensen het vaak eng vinden om anderen te ontmoeten, durven ze ook niet meer naar de winkels te gaan. Dus proberen ze eten in de natuur te zoeken. En dan eten ze misschien iets giftigs, waardoor ze ernstig ziek worden. Als ze dan ook niet naar de dokter durven, kan dat verkeerd aflopen.

Koningen zullen ook vaak eenzaam zijn. Willem-Alexander bijvoorbeeld. Hij hoeft natuurlijk niets te doen, want hij is toch rijk zat. En zijn vrouw is altijd aan het werk. Saai, lijkt me dat. Maar als onze koning zich eenzaam voelt, is dat niet zo gevaarlijk. Bij dictators is dat wel zo. En dictators zijn denk ik snel eenzaam, want die beslissen alles in hun eentje. En als ze van eenzaamheid boos worden, dan krijg je sneller oorlog.”

Sportdag

„Hoe we het probleem op kunnen lossen? Voor oude mensen moet je een vriendenmaakgroepje oprichten. Dat je allemaal mensen uitnodigt in een mooi eethuis of zo. Daar kunnen ze dan koffiedrinken, gezellig praten en spelletjes doen. Als ze dan vrienden worden, kunnen ze daarna bij elkaar op bezoek gaan.

Een probleem is: hoe nodig je eenzame mensen uit? Want de echte eenzame mensen wonen niet in een verzorgingstehuis. Misschien moeten we dan gewoon alle Nederlanders een brief sturen, al kost dat natuurlijk veel papier. Een ander punt: misschien durven ze niet naar dat eethuis te komen, omdat ze bang zijn andere mensen te ontmoeten. Het lijkt me dan slim om in de brief te zetten dat ze niet bang hoeven te zijn.

Voor kinderen die met gym als laatste worden gekozen, kun je een aparte sportdag organiseren. Daar maakt het niet uit als ze een fout maken. En ze kunnen er andere sporten ontdekken waar ze misschien wel goed in zijn.

Het is gek: vroeger was er minder eenzaamheid dan nu. Terwijl ze nu overal een oplossing voor lijken te hebben. Het komt, denk ik, ook door de telefoon, internet en sociale media. Daardoor praten mensen niet meer echt met elkaar. En dat er steeds minder mensen naar de kerk gaan, helpt ook niet. In de kerk ontmoet je veel anderen. Eenzame mensen zouden eigenlijk naar de kerk moeten. Dat helpt echt.”

 

Terug naar nieuwsoverzicht opmerkelijk