„Psalmen mogen niet verloren gaan” (video)

LCJ   12 mrt. 2018 | tekst LCJ, Gertjan de Jong, beeld Klomp Creative
006(1)
001(1)
002(1)
003(1)
004(1)
005(1)

Meerstemmig gezang vult het klaslokaal van de Gomarus Scholen­gemeenschap in Gorinchem. Muziekdocent Jeroen Bal zit achter de piano, om hem heen staat een aantal 6-vwo-leerlingen te zingen.

Vol enthousiasme klinken de woorden van Psalm 122: „Ik ben verblijd wanneer men mij Godvruchtig opwekt: Zie, wij staan gereed om naar Gods huis te gaan; Kom, ga met ons en doe als wij!” De vrolijke muziek doet denken aan Israëlische dansmuziek. Later wordt de muziek rustiger: „Dat vreed’ en aangename rust en milde zegen u verblij”, klinken de heldere damesstemmen.

Opvallend genoeg ontbreken de jongens bij deze muziekles. Zij kiezen muziek niet zo snel als keuzevak, zo blijkt. De dames bereiden zich voor op een examenconcert op 3 april. De organisatie, de muziekkeuze en de uitvoering – alles doen ze zelf. Jeroen Bal begeleidt hen daarbij. „Hoe willen jullie dit opbouwen? Wat vinden jullie mooi?” vraagt hij. „Eerst een alt en dan een sopraan”, zegt een van de leerlingen. „Prachtig”, reageert meneer Bal als de meiden een stuk hebben gezongen.

De leerlingen vinden Psalm 122 een mooie psalm om te zingen. „Het gaat over de verwachting van het nieuwe Jeruzalem”, vertelt Tirza de Heer (16) uit Nieuwland. „Het zet je aan het denken: hoe zal het daar zijn?”

Wat je van die psalm kunt leren? „Dat het goed is om met blijdschap naar Gods huis te gaan”, denkt Dieke Pruissers (17) uit Werkendam. „Zeker jongeren kunnen de kerk saai vinden, maar het is eigenlijk een voorrecht dat wij naar Gods huis mogen gaan.”

De ene keer zing je een psalm bewuster dan de andere keer, ervaart Joëlle van der Slikke (17) uit Gorinchem. „Maar als je een psalm bewust zingt, dringen de woorden tot je door. Dan besef je: wauw, dit is echt waar.”

Annerie van den Bergh (17) uit Vuren: „Ik vind het mooi dat psalmen niet alleen over blijdschap gaan, maar bijvoorbeeld ook over eenzaamheid en woede. Daardoor kun je je herkennen in een psalm. Iedereen voelt zich weleens alleen of boos.” Naast Annerie zit Carolien van Herwijnen (18) uit Werkendam. „Over die verschillende gevoelens in de psalmen heb ik juist mijn profielwerkstuk gemaakt”, vertelt ze enthousiast. „Ik geloof dat je bij God terechtkunt met al je emoties, ook met de negatieve.”

Voor Jorieke de Jong (18) uit Hardinxveld-Giessendam is Psalm 139 heel aansprekend. „Die psalm gaat over hoe wonderlijk God je gemaakt heeft, en over dat Hij bij je wil zijn. Met sommige psalmen heb ik wel moeite. Die waarin God gevraagd wordt om vijanden te verdelgen bijvoorbeeld.” Als Aliene Verhelst (18) Gorinchem een psalm moet noemen die haar raakt, is dat Psalm 39. „De tekst laat je beseffen dat je tijd hier niet eindeloos is. Het is belangrijk om je ook te richten op het leven hierna.” Mirjam van der Meijden (17) uit Meteren heeft goede herinneringen aan Psalm 121. „Die lezen we altijd voordat we op vakantie gaan.”

Zijn de psalmen niet een beetje saai en wollig? Hanna Kramer (18) uit Hoogblokland vindt van niet: „Zeker niet op de manier waarop wij ze zingen: met meer ritme.” Ook Nienke van Bezooijen (18) uit Hardinxveld-Giessendam kan de alternatieve manier waarop ze de psalmen zingen wel waarderen. „Ik denk niet dat het per se eerbiediger is om psalmen op hele noten te zingen. Vroeger werd er alleen maar ritmisch gezongen.” Mariska de Geijter (17) uit Leerdam valt haar bij: „Anders kan het zo stijf worden.”

„Helaas worden de psalmen vaak erg ondergewaardeerd”, zegt meneer Bal vanachter de piano. „Jongeren vinden ze algauw saai. Dat komt misschien omdat psalmen nog weleens slecht worden begeleid. Dat stimuleert niet om ze mee te zingen. Dat is jammer, want de psalmen zijn zo diep en rijk!”

Ook Judith Kramer (17) uit Leerdam vindt het belangrijk dat jong en oud de psalmen blijven zingen. „Natuurlijk kunnen andere liederen ook mooi zijn, maar de psalmen komen rechtstreeks uit de Bijbel. Die mogen we niet verloren laten gaan.”


Psalmenserie

De psalmen, zijn die uit de tijd of juist tijdloos? Hoe kunnen ze je helpen bij het zoeken van de Heere God, bij het ”luisterend leven”? Daarover gaat het LCJ in gesprek met jongeren.

Terug naar nieuwsoverzicht geloof

Elly Troost

14 maart 2018

Wauw... wat mooi verwoord.