Rahaf (18) uit angst voor radicaal-islamitische familie gevlucht; AustraliŽ verleent vrouw asiel

Puntuit   11 jan. 2019 | tekst ANP, beeld AFP
2019-01-08-BUI1-alqunun-2-FC-V_web

De 18-jarige vrouw Rahaf Mohammed al-Qunun uit Saudi-ArabiŽ heeft asiel gekregen in AustraliŽ. Dat heeft ze vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok bevestigd tegen de Australische editie van de krant Daily Mail.

„Ze hebben me geaccepteerd, ik ben zo gelukkig, nu kan ik een nieuw bestaan opbouwen”, zei Rahaf. Ze was haar land ontvlucht omdat haar familie, haar „fysiek, psychisch en verbaal” zou mishandelen. Ze vreesde voor haar leven als ze terug naar huis zou worden gestuurd, omdat ze de islam heeft afgezworen. 

Afgelopen weekend belandde de vrouw in Thailand, maar dat land dreigde haar terug te sturen. Rahaf weigerde echter te vertrekken en smeekte via een videoboodschap om hulp. Op de beelden was te zien dat ze de deur van haar hotelkamer blokkeerde met een matras en een tafel. „Mijn broers, familie en de Saudische ambassade staan op me te wachten in Koeweit”, voorspelde ze in de video. „Ze zullen me doden.” Haar vader en broer reisden eerder deze week inderdaad naar Thailand af om Rahaf terug te halen.

De vluchtelingenorganisatie van de VN had Australië woensdag al gevraagd asiel te verlenen aan de vrouw. Haar zaak kreeg internationaal veel aandacht. Ze strandde afgelopen weekend in Bangkok.

Terug naar nieuwsoverzicht buitenland