SGP en CU blij dat Trump Jeruzalem de hoofdstad van Israël verklaart

Puntuit   07 dec. 2017
ANP-54532084

ChristenUnie en SGP scharen zich achter de Amerikaanse president Trump met het oog op de status van Jeruzalem.

Trump maakte woensdag bekend Jeruzalem als hoofdstad van Israël te beschouwen. Die actie roept woedende reacties op in de Arabische wereld.

CU-Kamerlid Voordewind is ingenomen met het standpunt van Trump. Op Twitter meldt hij woensdag: „Goede zaak: Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Nu Nederland nog en ambassade terug naar West-Jeruzalem!”

Ook SGP-voorman Van der Staaij is blij met de zienswijze van de Amerikaanse president. Van der Staaij twittert woensdag:
„Jeruzalem is voor iedereen bijzonder, maar is als stad van Koning David zonder twijfel de hoofdstad van het joodse volk. Van harte steun voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!”

In een telefonische toelichting stelde Van der Staaij woensdagmiddag: „In ons verkiezingsprogramma erkennen we Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. De hereniging van het oosten en westen van de stad in 1967 was van enorme betekenis voor Israël. Jeruzalem is nooit enige hoofdstad van het Palestijnse volk geweest.”

Vreest Van der Staaij ongeregeldheden in de Arabische wereld? „In zekere zin houd ik mijn hart vast. Maar het tegenargument is dan: in hoeverre moet je je laten chanteren door Arabische agressie? Er gebeuren helemaal niet zulke bijzondere dingen. De verplaatsing van de VS-ambassade naar Jeruzalem kun je alleen maar als een symbolische daad zien. Je zou van een lakmoesproef kunnen spreken. Als niet hardop gezegd mag worden dat Jeruzalem hoofdstad van Israël is, in hoeverre wordt dan het bestaansrecht van Israël erkend?”
Van der Staaij wijst erop dat het Amerikaanse Congres in 1995 bepaalde dat de VS-ambassade in beginsel in Jeruzalem thuishoort.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland