Slootsurfen: „het ultieme zomergevoel”

Puntuit   10 aug. 2018 | tekst Puntuitredactie, beeld VidiPhoto
2018-08-10-pkPUN14-PUopening10-6-FC
2018-08-10-pkPUN14-PUportretgijsbert10-2-FC

Voortgetrokken door een auto zoeft Gijsbert van der Voet (15) uit Veenendaal op een wakeboard over een lange, rechte sloot. Hier en daar staat een schans. In de voor- en nazomer beoefent hij –samen met 22 andere jongens– een zelf­bedachte sport: ”slootsurfen”.

Gijsbert is de jongste van de vriendengroep die ervaring heeft met surfen achter een auto. Toch is het niet moeilijk om achter een auto op een board over de sloot te stuiven, meent hij. „Veel jongeren hebben weleens in een waterpark achter een kabel gehangen. Dan is het moeilijker om op het board te blijven staan, omdat je een ruk aan je armen krijgt als je opstart. Een auto trekt geleidelijk op. Wel kun je, als je wilt, harder dan aan zo’n kabel. Mijn topsnelheid is zo’n 30 kilometer per uur. Sneller ga ik niet, het moet wel veilig blijven.”

De 25-jarige zwager van Gijsbert surfde al een jaar of zes op de sloot in de buurt van Cothen, een dorp onder de rook van Wijk bij Duurstede. In een zomer zonder wind bedacht hij samen met zijn vrienden, die graag kitesurfen, het slootsurfen. „Een goede slootsurflocatie heeft geen bomen of verkeersborden langs de waterkant staan. Daar blijft het touw achter haken. Ook moet het waterpeil van de sloot hoog zijn, zodat de surfer kan communiceren met de bijrijder in de auto.”

Elektriciteitssnoer

In juli en augustus is een groot gedeelte van de vriendengroep op vakantie, dus zijn ze vooral in de voor- en nazomer actief op het slootwater. Ze draaien dan de raampjes van een oude auto open en knopen een wakeboardkoord aan de B-stijl. Gijsbert surft sinds twee jaar. „We hebben nu betere spullen. Daardoor is het veiliger. Voorheen gebruikten we in plaats van het wakeboardkoord een elektriciteitssnoer. Maar daar zit geen rek in en er zitten geen handvatten aan.”

De politie gedoogt de sport, volgens Gijsbert. „Ze zien dat we onschuldige gasten zijn. De bestuurder van de auto drinkt geen bier en de sfeer is gemoedelijk.” Ook buurtbewoners hebben geen last van de groep, zegt de leerling van het Ichthus College in Veenendaal. „We hebben alleen weleens te horen gekregen dat we broedende vogels zouden kunnen verstoren. Dus letten we goed op of er ergens nesten zijn.”

Slootsurfen is een hobby voor de Veenen­daler geworden. „Als ik op het board sta, voel ik me heel vrij. Het geeft een kick om op het water te staan en iets te doen wat niet veel mensen doen.”

Maar het is niet alleen het water dat slootsurfen zo aantrekkelijk maakt. „We barbecueën gezellig langs de kant terwijl de zon ondergaat. Het is de ultieme zomeravond.”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

Broekietv

23 augustus 2018

gaaf! Wij hebben hetzelfde bedacht alleen dan nog iets primitiever met enkel een plaat hout en een armzalig touwtje. Check vooral ons zelf gemaakt video van broekietv!
https://youtu.be/EfRS33Q7nGk