Spijbelaars opnieuw straat op: "No planet-B"

Puntuit   14 mrt. 2019 | Puntuitredactie, beeld ANP
klimaatmars

"Deze meid wil een beter klimaatbeleid." Met zulke leuzen stonden donderdagmiddag scholieren op de Dam in Amsterdam voor de tweede keer te demonstreren voor een beter klimaat. Na de staking van 7 februari voelden ze zich niet voldoende serieus genomen.

Voor de tweede mars zijn er weer veel grappige slogans uit de kast getrokken, zoals: "There is no planet-B", "Make earth cool again" of een bord met daarop een zoekende ijsbeer met de tekst: "Has anyone seen the ice?!"

Crowdfunding

De 17-jarige Kaya, van de organisatie Youth for Climate, liet weten niet precies te weten hoeveel jongeren zullen komen opdagen. Voor aanvang verwachte de organisatie dat zo'n 5.000 demonstranten zouden meedoen, lieten ze via NU.nl weten. De schattingen lopen uiteen: volgens het AD zijn er zo’n 1500 mensen op de been, terwijl de politie volgens de NOS spreekt van zo’n 5000 tot 6000 mensen.

In de aanloop naar de mars kondigde Youth for Climate aan dat er goed weer op komst was en riepen zij via hun website nogmaals op om zoveel als mogelijk naar de Dam te komen. De organisatie heeft via crowdfunding geld opgehaald voor geluidsinstallaties en een podium.

Rutte

De NOS meldt dat er eind maart opnieuw een gesprek zal plaatsvinden tussen Rutte, Wiebes en Youth for Climate om de klimaatmaatregelen te bespreken. De organisatie heeft ondertussen al laten weten op 24 mei opnieuw te gaan staken voor het klimaat.

Vrijdag wordt er eveneens een mars gelopen in Maastricht waar 3000 deelnemers worden verwacht.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland