Sportievelingen halen 2,5 ton op voor kindslaven

Woord en Daad   24 sep. 2018 | tekst en beeld Woord en Daad
IMG_5313(1)

161 deelnemers aan Sport for Others beklommen zaterdag de berg Mont-Ventoux in Zuid-Frankrijk. Dat deden ze fietsend, hardlopend of wandelend. Dit nieuwe sportieve evenement van stichting Woord en Daad bracht hiermee € €252.329,- op. Dit bedrag komt ten goede aan de bevrijding van kindslaven in Haïti.

Sport for Others is de opvolger van Fiets voor een Huis. De opbrengst gaat naar Haíti, waar kindslavernij een breed geaccepteerd verschijnsel is. Ouders op het Haïtiaanse platteland hebben vaak niet genoeg inkomen om hun kinderen eten te geven of naar school te laten gaan. Ze besluiten om een of meerdere kinderen weg te geven of te verkopen aan een rijker gezin in de stad. Zo’n kind wordt een ‘Restavek’ genoemd (‘rester avec’ betekent ‘verblijven bij’). Deze kinderen worden in de praktijk vaak als slaaf behandeld, uitgebuit en misbruikt, en gaan niet naar school.

Deelnemers aan Sport for Others hadden zich goed voorbereid om de 1.917 meter hoge kale berg te beklimmen. Ze namen elk minstens € 1.000 sponsorgeld mee naar de top; een bedrag waarvoor één kind een veilig thuis, goede zorg, een jaar lang onderwijs en psychosociale hulp ontvangt. Maar niet alleen het kind krijgt goede zorg. Een derde van dit bedrag wordt besteed aan bewustwording, preventie en trainingen voor ouders, zodat het kind een veilige omgeving heeft om op te groeien.

Terug naar nieuwsoverzicht buitenland