Steeds meer opleidingen met numerus fixus

Puntuit   22 aug. 2019 | tekst Puntuitredactie, beeld ANP
ANP-14654088

Voor steeds meer universitaire studies in Nederland moet je ingeloot worden om de opleiding te volgen. Apart, want veel studies die een zogenoemde numerus fixus hanteren, zaten vorig jaar helemaal niet vol.

Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Dit jaar zijn er 56 studies waarvoor je ingeloot moet worden. Afgelopen jaar waren het er nog 47 en het jaar ervoor 42.

Een numerus fixus is een plafond voor het aantal studenten dat een bepaalde studie kan volgen. Veel populaire opleidingen, zoals geneeskunde en tandheelkunde, mogen alleen door geselecteerde studenten worden gevolgd. Bij die selectie wordt bijvoorbeeld gekeken naar de cijferlijst van de middelbare school.

NOS op 3 onderzocht 35 studies met numerus fixus. Daarvan waren er 23 die niet vol zaten. Fiscaal Recht in Leiden is bijvoorbeeld een studie met plek voor 125 studenten, maar uiteindelijk begonnen er in 2018 slechts 55 aan de opleiding. Kunstmatige Intelligentie aan de UvA kent 200 plekken; slechts 105 studenten gingen er vorig jaar aan de slag.

Volgens universiteiten zijn veel opleidingen niet vol omdat studenten vaak op het laatste moment afhaken. Een numerus fixus is wel nodig, zegt de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU). Volgens die instelling hebben sommige opleidingen een tekort aan docenten, labruimte of stageplekken.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland