Uit eten bij het restaurant van Wartburgleerlingen (fotoserie)

Wartburg-1-Cultuur-A(1)

Een driegangendiner krijg je meestal in een luxe restaurant. Sinds kort kun je daarvoor ook terecht bij ”Heeren op Zuid” van beroepencollege De Swaef in Rotterdam. Wie het eten klaarmaakt en de gasten bedient? Leerlingen.

In een sfeerhaard flakkeren gele en oranje vlammen. Een lokaal op deze locatie van het Wartburg College is omgetoverd tot een gezellige huiskamer. Op de tafels ligt blauwgeblokt zeil. De muren zijn aangekleed: er hangt een bestekset van een meter groot aan. Een prachtige muurschildering brengt de gasten in Zuid-Franse sferen. Een servieskast en een enorme plantenbak van stijlvol steigerhout maken het plaatje compleet. De beide meubels zijn gemaakt door pro-leerlingen van de Marnix uit Dordrecht.

Praktijk
Iedere laatste vrijdag van de maand kunnen buurtbewoners van De Swaef in dit restaurant voor 5 euro uitgebreid dineren. In december opende ”Heeren op Zuid” voor het eerst zijn deuren.

Het restaurant wordt gerund door 4 vmbo-leerlingen, legt docent Zorg & Welzijn Egbert Kloppenburg uit. Samen met zijn collega Jacco Kleiberg heeft hij het restaurant in de steigers gezet. „Leerlingen koken én serveren de gerechten. Ze krijgen te maken met echte klanten en leren zo in de praktijk.”

Watertanden
In de naastgelegen keuken staat Caren te kokkerellen. Ze gooit juist het gehakt in de pan. „Oh, dat geluid. En die geur. Heerlijk!” klinkt het al watertandend.

Niet veel later wordt het eerste gerecht opgediend. „Hier heeft u de toma... oh nee, de groentesoep”, aldus de serveerster. „Speciaal voor de krant is er vandaag een extra soepje vooraf”, zegt Kleiberg met een grijns. Vandaag geen drie, maar vier gangen dus. De journalist mag voor proefkonijn spelen. Samen met Anne-Peter Paul, directeur Zorg & Welzijn, en Arjen Uitbeijerse, docent godsdienst.

Tot slot dist de bediening nog een sorbet met vanille-ijs, slagroom, chocoladeschaafsel en een blaadje munt op

De soep is amper op, of de leerlingen staan al naast de tafel. „Heeft het gesmaakt?” klinkt het beleefd. In koor: „Heerlijk!” Het soepje blijkt nog maar het begin. Er volgt een malse rundercarpaccio met ijsbergsla en een partje citroen en als hoofdgerecht penne rigate met gemengde groenten. De gasten kijken elkaar even grinnikend aan als blijkt dat het bestek ontbreekt. Hoe gaan ze dit opeten? Dat probleem is snel uit de wereld. Mes en vork worden aangerukt. Tot slot dist de bediening nog een sorbet met vanille-ijs, slagroom, chocoladeschaafsel en een blaadje munt op. Daarna zitten de buiken vol.

Bijbellezen
Met de maandelijkse maaltijd voor de buurt geeft De Swaef invulling aan zijn maatschappelijke rol. Kloppenburg: „De school staat niet in een rijke buurt, dus we wilden de maaltijd goedkoop houden. We komen voor onze reformatorische achtergrond uit door elke maaltijd te beginnen met gebed en het lezen uit de Bijbel.”

Buurtbewoners reageren enthousiast op het initiatief, stelt de docent. Zowel in december als in januari waren alle dertig stoelen in het restaurant bezet. „Soms gaven de gasten fooien van tientallen euro’s. De reactie die we al een paar keer hoorden: „Wat een lekker eten, en dat voor maar zo weinig geld.””

>>heerenopzuid.nl


Elize Koolmees (16) uit Barendrecht

Koken of serveren?
„Koken. Thuis doe ik dat elke zondag. Ik sta graag in de keuken. Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met het eten. Tegelijk maak je iets lekkers voor anderen.”Laura van Kooten (17) uit Capelle aan den IJssel

Hoe vind je het om samen met medeleerlingen een restaurant te runnen?
„Erg leuk. Je zet je samen in voor andere mensen. Ik sta meestal in de keuken. Dat vind ik leuker dan bedienen. Thuis kook ik ook graag. Ik vind het origineel en gaaf dat school het restaurant bedacht heeft voor de buurtbewoners.”

Jan Seip (15) uit Klaaswaal

Waar moet je op letten tijdens de bediening?
„Dat je het eten opdient aan de rechterkant van de persoon. Verder ben je altijd netjes en beleefd tegen de gasten. Je vraagt altijd wat ze willen drinken en of het heeft gesmaakt.”

Caren Boudewijn (15) uit Hendrik-Ido-Ambacht

Wat is jouw ervaring met het restaurant tot nu toe?
„Ik vind het een leuk initiatief. Vooral het contact met de mensen uit de buurt vind ik mooi. Ze kunnen hier een complete maaltijd inclusief toetje krijgen voor een prikkie. Je ziet dat ze dan helemaal gelukkig zijn.”

Edward van Poelgeest (16) uit Oud-Alblas

Jij zet filmpjes van kokende medescholieren op Instagram?
„Ja, ik ben beheerder van het account van het profiel Zorg & Welzijn op De Swaef. Pas plaatste ik drie filmpjes van het maken van een taart. Zo krijgen andere mensen een idee van wat wij op school doen. Ik vind het leuk om met een camera in de weer te zijn en filmpjes te maken. Later wil ik ook een opleiding volgen op het grafisch lyceum.”