„Uitzetten schadelijk voor Armeense tieners Lily en Howick”

Puntuit   14 aug. 2018 | tekst en beeld ANP
2018-08-14-BIN1-howick-3-FC

De tieners Lily en Howick worden „ernstig bedreigd in hun ontwikkeling” en ondervinden schade als ze worden uitgezet naar Armenië. Dat gaven deskundigen van onder meer de Raad voor de Kinderbescherming maandag aan.

Het hoger beroep over de asielaanvraag van de Armeense tieners diende maandag bij de Raad van State in Den Haag. Lily en Howick waren daarbij aanwezig. De rechter gaf hun aan het einde van de bijna 2,5 uur durende zitting de kans om iets te zeggen, maar dat wilden ze niet.

De bestuursrechter oordeelde vorige maand dat de aanvraag van de tieners uit Amersfoort opnieuw moet worden bekeken. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) tekende hoger beroep aan. Tijdens de zitting zei de landsadvocaat dat er in Armenië voldoende zorg en opvang is geregeld. „Er zijn echt niet alleen maar mensen in Nederland die zich om de kinderen bekommeren. Moeder en kinderen missen elkaar. Niets staat een terugkeer in de weg.”

Lily en Howick kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Zij waren toen twee en drie jaar oud. Hun asielaanvraag werd afgewezen. De moeder streed jarenlang voor een verblijfsvergunning, maar vorig jaar besloot de rechter dat het gevluchte gezin uitgezet mocht worden. De moeder vertrok daarop naar Armenië, de kinderen zitten bij een bevriend gezin.

Weeshuis

De moeder woont in een klein kamertje en heeft psychische klachten, bleek tijdens de zitting. Omdat ze tien jaar geleden uit Armenië is gevlucht, heeft ze moeite om mensen en instanties daar te vertrouwen. Als haar kinderen nu naar Armenië zouden komen, kunnen ze waarschijnlijk niet bij haar wonen en worden ze mogelijk in een weeshuis geplaatst.

Een deskundige van de Raad voor de Kinderbescherming zegt daarom dat het „in ieder geval voorlopig” beter is als Lily en Howick in Nederland blijven. „Het uitgangspunt is hereniging. Maar omdat moeder nu niet voor haar kinderen kan zorgen, is het beter als ze hier blijven.”

Het is nog onbekend wanneer de Raad van State uitspraak doet. De termijn is meestal zes weken.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

jan binnekade

29 augustus 2018

Walgelijk besluit Politiek weer een staaltje dat ze niet waardig zijn om op te stemmen