Vakkanjers Fruytier opnieuw de beste (video)

Calvijn en Wartburg ook op het podium

vakkanjerslive-2517

Drie refoscholen vielen donderdag in de prijzen tijdens de finale van techniekwedstrijd Vakkanjers. In de Werkspoorkathedraal in Utrecht kwam het team van de Fruytier als winnaar uit de bus. Het Calvijn en Wartburg College haalden ook een podiumplaats.

Geroezemoes, muziek, geapplaudisseer; het is een kabaal van jewelste in de oude fabriek waar Vakkanjers LIVE plaatsheeft. Naast honderden leerlingen en tientallen docenten stappen ook hordes ouders door de hal. Telefoon in de aanslag. Want zoon- of dochterlief in de finale: dat moet op Facebook.

Het is de twintigste editie van Vakkanjers. Opdrachtgever is dit jaar het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vmbo’ers uit het hele land gingen dit schooljaar tijdens technieklessen aan de slag om een monument over vrijheid te maken. Het beste team van elke school stroomde door naar de regiofinales; de winnaars stonden donderdag in de landelijke finale.

Waterballet
Van de dertig teams die om een van de drie hoofdprijzen streden, komen er twee van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap uit Apeldoorn. Aafke, Tirza en Renske doen mee bij de scouts, een van de drie niveaus van de Vakkanjer challenge. Verder zijn er explorers en pioneers. „Ons monument heet de Vrede Fontein. Twaalf waterstralen staan in een cirkel en spuiten naar het midden, waar het logo van het Comité 4 en 5 mei op de grond geschilderd is”, legt Aafke uit. Naast haar staat de fontein in het klein.

De leerlingen staan klaar om hun kunstwerk te presenteren. Fontein aan. In een mum van tijd is het podium kletsnat. Dat was niet de bedoeling; het vocht had in een emmer moeten belanden. Paniek bij de organisatie. Fontein uit. „Een van de waterstralen stond verkeerd afgesteld”, verklaart techniekdocent Verzijl naderhand het waterballet.

De organisatie van Vakkanjers wil leerlingen enthousiast maken voor techniek, vertelt projectcoördinator Emmy van Montfoort. „We zien steeds meer meiden. Geweldig. Er zijn namelijk heel veel mensen nodig in de techniek.”

Na de prijsuitreiking van de scouts –de Vrede Fontein wint niet– is het pauze. Tijdens de gratis lunch bereiden de explorers zich voor op hun presentatie. Zo ook Hanna, Lisa en Eline: de ”Powergirls” van het Wartburg College te Dordrecht. Een leger vriendinnen is voor de mentale support naar Utrecht gekomen. „Jullie kunnen het! Echt! Wiehoe!”

„Ons monument is een meisje met een klok als hoofd. Dat beeldt uit dat ze de tijd vergeet, want veel mensen zijn tegenwoordig gevangen in de drukte van de tijd”, legt powergirl Lisa uit. Het team haalt de publieksprijs binnen, dankzij mensen die via internet gestemd hebben.

Light cube
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaf pioneers de opdracht een light cube te maken; een kubus van honderden ledlampjes die de leerlingen zo moesten programmeren dat er een mooie lichtshow te zien is. Bij het ene team fladdert een vogel door de kubus; bij een ander is een bombardement te zien en dansen de letters FREEDOM in de rondte. Iedere kubus moest ook een vernuftig onderstel krijgen.

Tijd voor de pioneerspitches. Als tweede is het team van het Calvijn College aan de beurt. „Mooi dat christelijke scholen hier ook aan meedoen”, zegt docent Chris Duijzer van het Calvijn terwijl heftige beats en stemmen van gillende zangeressen uit de speakers naast het podium komen. Het team heeft een rijdend monument dat op afstand bestuurbaar is.

De Zeeuwse leerlingen Mathijs, Joost en Ronnie missen een teamlid. „Kees is gisteren geopereerd aan een blindedarmontsteking. Heel jammer dat hij er niet bij is.” Desondanks gaat de presentatie vlekkeloos, al wordt de presentatrice bijna omvergereden.

Team vier is de Fruytier. De jongens hebben een installatie met hydraulische arm, zodat de kubus omhoog en naar beneden kan. Na een flitsende presentatie, zonder papier en met animatierijke diashow heeft de jury weinig opmerkingen. „Het ziet er allemaal erg strak uit.”

Harm, Daan en Corné van het Wartburg College zijn als laatsten aan de beurt. „Goed doordacht. Echt vakmanschap”, looft de jury het monument met de fladderende vogel.

Nagelbijten
Voor de prijsuitreiking is Gerdi Verbeet, oud-Tweede Kamervoorzitter en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, naar Utrecht gekomen. „Ik ben diep onder de indruk van wat deze leerlingen hebben gemaakt. In de monumenten zie je dat het onderwerp hun raakt. En daar ben ik blij om. Want vrijheid vieren en herdenken blijft enorm belangrijk.”

Bij de prijsuitreiking blijken de pioneers te zijn opgedeeld in twee groepen: basis en plus. Dat betekent: twee prijsuitreikingen en dus extra lang nagelbijten. Het Wartburg College is nummer 1 van de basisteams.

Het Calvijn College eindigt als nummer twee van de plusgroepen. De Fruytier wint goud. En ook van alle winnaars zijn zij de beste. Docent Wim Koster straalt. Hij stond voor de zevende keer op rij in de finale en wint nu twee keer achter elkaar. „Die trofee blijft in Apeldoorn.”


Deze special is onderdeel van het Thema Dossier "Nieuws van het Calvijn College"

Bekijk het dossier