Vergaderen alsof je bij de VN zit

Puntuit   06 mrt. 2019 | tekst Arien van Ginkel, beeld Roel Dijkstra
2019-03-06-katWO16-PUopening06-6-FC

Ze verveelden zich stierlijk op school. „We waren terror.” Nu besluiten drie 5-vwo’ers niet langer te schoppen tegen het schoolsysteem maar grijpen ze hun kansen. Dinsdagochtend vlogen ze naar New York voor een scholierenconferentie.

Foto: Jur (l.) en Bregje zijn de diplomaten van Finland op de nagebootste VN-vergadering in New York. Sean (r.) vertegenwoordigt Wit-Rusland. 


Bregje de Moes draagt een elegante zwarte jurk. Jur Ziere zit strak in pak. Deze kleding hebben ze speciaal voor de Model United Nations (MUN) gekocht. Op de scholierenconferentie waarin vergaderingen van de Verenigde Naties worden nagebootst is westerse, zakelijke kleding verplicht. Ook Sean van Gaalen kocht een pak. Maar op de ochtend van het interview kon hij, nadat hij zich had verslapen, zijn broek niet vinden. „Kijk eens onder je jasje”, adviseerde vriend Jur. „De broek en het jasje hingen op dezelfde hanger”, legt Sean uit.

Het was Jur die voor het eerst hoorde van het bestaan van de MUN. Meteen lichtte hij zijn vriend Sean in. En even later ook zijn vriendin Bregje. „We zijn altijd op zoek naar manieren om leuk te leren. We willen niet vastzitten in het schoolsysteem van 75 minuten luisteren naar een docent, een kwartiertje pauze en weer 75 minuten luisteren.” Het systeem afserveren willen de scholieren niet langer. „We proberen het nu maar naar onze hand zetten”, zegt Jur.

Zijn twee groepsgenoten zijn meteen enthousiast. Ze hebben drie dagen de tijd om zich in te schrijven voor de conferentie in de VS. Van hun schooldirecteur krijgen ze, nadat ze beloven hun jaargenoten een presentatie over de VN te geven, een week vrijaf.

De reis kost ruim 1000 euro per persoon. Geld dat de scholieren niet hebben. Aan crowdfunding beginnen ze niet. „Dat is voor mensen die geld heel hard nodig hebben”, vindt Jur. Dus mailen de drie hun vraag om euro’s naar organisaties. Bregje: „We hebben heel vaak nee gehoord.” Als de moed hun in de schoenen zinkt, laten leden van de Rotary weten de scholieren te willen sponsoren. „Ze steunden ons niet alleen met geld, maar ook met hun vertrouwen”, vindt Jur. „Echt heel lieve mensen”, beaamt Sean.

Wereldproblemen

Op de MUN komen ruim 5000 scholieren, afkomstig uit 75 landen, bij elkaar om wereldproblemen te bespreken. Iedere leerling vertegenwoordigt een land. Sean is diplomaat van Wit-Rusland, het stel Jur en Bregje vertegenwoordigt Finland. Samen met diplomaten van andere landen praten ze over de vraag hoe ze de dekolonisatie van Afrika kunnen bevorderen en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat er in naoorlogse gebieden geen landmijnen, bermbommen en onontplofte munitie blijven liggen. Want die explosieven eisen burgerslacht­offers.

Ter voorbereiding op de conferentie lazen de jongeren vier dikke Engelse boeken over de wereldproblemen die op de nagebootste VN-vergadering aan de orde komen. Ook bestuderen ze de spelregels van een VN-vergadering. En ze deden research op internet. Zo zocht Jur op welke allianties Finland heeft gesloten met andere landen. „Stel dat China en Japan een conflict hebben, dan kiezen we niet voor het eerlijkste standpunt, maar voor het land waarmee we het best bevriend zijn. Het is een politiek spelletje.”


„Het is goed als landen met elkaar praten, ook als ze er niet uitkomen”


Oorlog

De VN worden door critici een papieren tijger genoemd. Er wordt door de 193 landen veel besproken over vrede en veiligheid, maar weinig besloten, vinden zij. „Dat klopt wel”, denkt Jur. „Zo moeten landen altijd vriendelijk zijn tegen elkaar en mogen ze elkaar niet aanvallen. En als er wél wat wordt besloten is er altijd wel een China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika dat zijn veto uitspreekt.” Bregje ziet ook een andere kant. „Ook al komen landen er met elkaar niet uit, ze praten wel met elkaar. Zo voorkom je dat er door miscommunicatie oorlog ontstaat of landen geïsoleerd raken. En de VN zijn juist opgericht om oorlog te voorkomen.”

De voertaal op de conferentie is Engels, en dat wordt zeker voor Bregje een uitdaging, denkt ze. „Toen we ons in oktober inschreven, was ik heel slecht in die taal. Ik stond een 4,9. Bij een mondeling stond ik met een knalrood hoofd de docent Engels aan te kijken en zei ik „yes, yes.” Straks moet ik voor honderden of duizenden scholieren in het Engels spreken. Ik klap al bijna dicht als ik voor een klas met twintig leerlingen een presentatie in het Nederlands moet geven.”

Bregje leest de Engelstalige boeken die ze ter voorbereiding krijgt hardop. Om haar uitspraak te verbeteren. „Anderen corrigeren me als ik iets verkeerd uitspreek. In het begin werd ik daar ongemakkelijk van, maar inmiddels sturen we in de groepsapp Engelse spraakberichten naar elkaar. Als ik zo meteen Engels heb gesproken voor zo’n grote groep, is dat een overwinning voor mezelf.”

Pizza

Sean verwacht niet dat ze met hun Engels het verschil gaan maken op de conferentie. „We ontmoeten de beste leerlingen van de beste scholen. Zij bereiden zich al een jaar lang voor en worden strak begeleid door docenten. Wij hebben dit in een halfjaar opgezet en mijn moeder is –omdat we geen docent van school konden krijgen– onze begeleider.” „Maar wij kunnen goed improviseren en out of the box denken”, vermoedt Bregje.

Voor Jur is de conferentie nu al geslaagd. „We doen de hele tijd dingen die we nog nooit eerder hebben gedaan. We spraken met de directeur van onze school, met een wethouder van de gemeente, de Rotaryclub, een professor. En in New York gaan we praten met de echt VN-ambassadeur van Finland. Op school leer je alleen maar uit boekjes over de VN. Dat is een pizzapuntje van de werkelijkheid. Wij ervaren de hele pizza.”


Diplomatenleven

Bregje, Jur en Sean bloggen en vloggen deze week over hun belevenissen in New York. Ze zullen laten zien hoe het leven van een VN-diplomaat in elkaar steekt. Ook interviewen ze conferentiedeelnemers uit andere landen. Kijk op puntuit.nl/mun.


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Diplomatenleven"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland