Video: Rennen voor Kerkrade

Puntuit   29 mei 2019 | tekst Chris Klaasse, beeld RD
rennenvoorkerkrade
rennenvoorkerkradethumbnail

In de heuvels bij het Gelderse Rozendaal liepen zaterdag tientallen jongeren, wat ouders en een paar kinderen de ”Run en Walk voor Kerkrade”. Met de sponsorloop voor een evangelisatiepost in de Limburgse stad haalden ze 14.500 euro op. Puntuit liep mee.

„Na de haarspeldbocht linksaf, dan het bospad aflopen tot je bij een open plek met een koffietafel komt.” De routebeschrijving naar de startplek van de Walk en Run voor Kerkrade verraadt dat de lopers niet over vlakke asfaltwegen zullen lopen.
Diep in de bossen ten noorden van Arnhem gaat zaterdagochtend om 8.15 uur een tiental jongeren aan de wandel; een tocht van 15 kilometer voor de boeg. Drie kwartier later melden de eerste hardlopers zich. Zij zullen 10 kilometer gaan rennen. Nog een uur later verschijnen de 5-kilometerrenners aan de start.
Bij de koffietafel ontvangt Aart-Jan Prins (25) de sportievelingen. Hij is fondsenwerver bij Een Boodschap voor Kerkrade en organiseerde samen met Wilma Hendriksen (23) de sponsorloop. Dit jaar voor de tweede keer. „Het was vorig jaar zo mooi dat we het niet bij die ene keer konden laten. ”
De opbrengst van de sponsorloop is voor Jan en Margriet Bayense, die sinds juli 2016 als evangelisten werkzaam zijn in Kerkrade. Het werk valt onder verantwoordelijkheid van de stichting Een Boodschap voor Kerkrade. „Dat kost natuurlijk geld. Er moet bijvoorbeeld evangelisatiemateriaal worden aangeschaft en de huur van de evangelisatiepost moet worden betaald”, legt Aart-Jan uit.


Tegenprestatie
Wat is de meerwaarde van een sponsorloop? Mensen kunnen het geld toch ook gewoon overmaken, zonder zich daarvoor in het zweet te werken? „Dit is veel gezelliger”, antwoordt Aart-Jan. „Mensen die elkaar nauwelijks kennen, gaan hier als vrienden met elkaar om. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, dat verbroedert.” Wilma vult aan: „De realiteit is dat mensen sneller de portemonnee trekken als er een tegenprestatie wordt geleverd.” De bijna dertig lopers zamelden 14.500 euro in. „Dat is toch een prachtig bedrag”, glunderen de organisatoren.
Alisa van Dijk en Mathilde Nolen trekken hun hardloopschoenen aan. De vriendinnen waren er vorig jaar ook bij. Toen liepen ze 6 kilometer; nu gaan ze voor de 10. „Ik ben ooit met een evangelisatiekamp naar Kerkrade geweest”, vertelt Mathilde. „Daar hielpen we mee met het kinderwerk. We verzorgden onder andere de kinderclubs. Dat was erg mooi. Het is fijn dat ik met deze walk en run een steentje kan bijdragen aan de stichting.”
„Vijf, vier, drie twee, één, go!” Onder luid gejuich beginnen de 10-kilometerlopers aan hun tocht. „Hup, hup!” moedigt Boas van de Riet zijn zus aan. De basisschoolleerling is een van de jongste deelnemers. Hij rent zelf de 5 kilometer, samen met zijn vader. Waarom ze meelopen? „Wij kennen Jan en Margriet Bayense goed. Ze zaten bij ons in de kerk, de hersteld hervormde gemeente in Apeldoorn. Op deze manier kunnen we hen op afstand een handje helpen.” Of ze goed voorbereid zijn op het heuvelachtige terrein? „Ik heb één keer geoefend”, geeft vader Van de Riet toe. „We doen het rustig aan, dan lukt het wel.”


Hoogteverschillen
Tijd voor het laatste onderdeel: de 5 kilometer. Als ook de verslaggever zijn sportkledij heeft aangetrokken, kan de groep vertrekken. In de eerste meters moet er een stevige heuvel worden bedwongen. Al snel hijgt iedereen als een paard.
„Kijk daar, herten op rechts!” klinkt het na een paar minuten. En inderdaad, de hardlopers krijgen gezelschap van een kleine groep reeën.
De omgeving van Rozendaal doet buitenlands aan, met flinke hoogteverschillen en verre uitzichten. „Door de prachtige natuur vergeet je haast hoe zwaar het parcours is”, puft een van de lopers.
Een klein halfuur na vertrek passeren de meeste renners de finish. Ook de 10-kilometerlopers druppelen een voor een binnen. Nadat ze een fles water heeft leeggedronken, reflecteert Mathilde: „Het was zwaarder dan gedacht, maar het is voor het goede doel. Ik heb er geen spijt van.”

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland