Vijf tips van scheidend striptekenaar Daan

Puntuit   27 dec. 2017 | tekst Daan van Oostenbrugge, beeld RD
2017-12-27-pkPUN16-PUopening27B-5-FC

Na zeven jaar neemt Puntuitstriptekenaar Daan van Oostenbrugge afscheid. Maar niet voordat hij nog vijf tips meegeeft aan jongeren die in zijn voetsporten zouden willen treden.

1. Oefen

Net als bij het instuderen van een muziekstuk, is oefenen ook bij tekenen belangrijk om te leren tekenen. Oefen telkens iets anders: gezichten, huizen, auto's, kleding. En wees niet bang om fouten te maken, want daar leer je het meeste van.
Door te oefenen leer je niet alleen beter tekenen, maar ontdek je ook of je er echt je beroep van wilt maken. Een hobby kan leuk zijn om in je vrije tijd te doen, maar geniet je er nog evenveel van als je het 40 uur of meer per week zou moeten doen?

2. Kijk

Wil je leren hoe je iets moet tekenen? Kijken is belangrijk. Veel mensen die ik spreek zeggen dat ze 'alleen maar een beetje kunnen natekenen'. Ben jij zo iemand? Dan heb ik goed nieuws: elke goede tekenaar begint met natekenen. Als je goed kijkt en goed natekent, begin je vanzelf te leren hoe je het uit je hoofd kunt doen. Geen enkele tekenaar kan alles meteen uit zijn of haar hoofd tekenen, zij hebben het ook moeten leren.

3. Teken vertellend

Als je illustrator wilt worden, is goed kunnen tekenen niet het belangrijkste. Het gaat om het verhaal wat je vertelt. Als illustrator of striptekenaar kruip je in de huid van een aantal beroepen: schrijver (welk verhaal wil ik vertellen), cameraman (vanuit welk standpunt komt het verhaal het beste uit), regisseur (welk object of persoon staat waar en wat doen ze). Al tekenend vind je het antwoord op die drie vragen en wordt je tekening een illustratie.

4. Schets

Een schilderij van Mondriaan vind je misschien heel lelijk. Maar wat hij gemaakt heeft kan jou wel helpen: alles wat je ziet kun je net als hij omzetten naar simpele basisvormen. Als je goed kijkt, kun je alles om je heen omzetten naar basisvormen: vierkanten, cirkels, piramides. Trek eens een foto over met basisvormen. Het gezicht in de hoek wordt een ovaal, de neus een driehoek, de tafel een vierkant, enzovoort. Nu heb je al een simpele tekening, waarin je nu op de kleinere dingen kunt gaan letten.

5. Prioriteer

Stel dat je een heel drukke tekening wilt maken met bomen, gebouwen, auto's en personen - wat vind je dan het belangrijkst? De belangrijke dingen teken je wat uitgebreider en met dikkere lijnen. De onbelangrijke dingen maak je wat simpeler en met dunnere lijnen. Dan valt wat je belangrijk vindt meteen op.


 

Het afscheidsinterview met Daan.

 

 

Downloads

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland

Aria van Beijnum

27 december 2017

Echt heel erg mooie strips!!!