Voetbal zonder vloeken: Chips! Kak! Lampenkap! (video)

LCJ   27 jun. 2016 | tekst Gertjan de Jong (LCJ), beeld Klomp Creative
frame 001
frame 002
frame 003
frame 004
frame 005
frame 006
frame 008
frame 009
frame 010
frame 011
frame 012
frame 013

Je mist een goal op een centimeter, baalt gigantisch en je roept: „@#$%^&!!” Horen voetbal en krachttermen bij elkaar? Op het voetbalveld klinken in ieder geval veel vloeken. In gesprek over voetballen zonder vloeken met jongeren op het christelijk voetbaltoernooi Samen Sportief in Utrecht.

Een jonge voetballer uit Urk herkent het gevoel helemaal. „Ja, je hebt weleens frustrerende momenten tijdens het voetballen. Dat je denkt: „Hè, nou mis ik net dat balletje vlak voor het doel!” En dan moet je je inhouden. Dat is wel erg moeilijk ja, maar het moet. Dus doen we het.”

Wat hij doet als hij een ander hoort vloeken? „Dan zeg ik er wel wat van. Je ziet het vaak bij tegenstanders buiten de eigen woonplaats. Die doen vaak nergens aan en roepen van alles. Dan zeg ik weleens: „Hé scheids!” Maar vaak wordt er niet op gelet, jammer... Bij ons op Urk zijn er scheidsrechters, net als hier, die van tevoren zeggen: „Een vloek? Dan krijg je een gele kaart en ga je er vijf minuten uit.” Dat vind ik een goede regel.”

Volgens de jongeren op het toernooi zijn er genoeg alternatieven voor vloeken. ”Chips”, ”oeps”, ”lampenkap” en ”kak” („k-woorden zijn altijd lekker”). Eén jongere bekent: „Bij mij komt er weleens een lelijk k-woord uit, maar geen vloek.”

De meeste jongeren zijn het erover eens: vloeken hoort niet bij voetbal. Of je er altijd iets van moet zeggen als iemand vloekt, daarover verschillen ze van mening. „Tegenwoordig is het zo: als je je met iemand anders bemoeit, krijg je gelijk een paar hoeken”, weet een van de voetballers. „Zelf denk ik: als je wilt schelden, prima. Maar gebruik dan niet Gods Naam.”

En over die Naam valt natuurlijk veel meer te zeggen. Tijdens de opening van het voetbaltoernooi wees Kees van Vianen, directeur van het LCJ, op Handelingen 4:12: „Want er is onder den hemel geen andere Naam, Die onder de mensen gegeven is, door Welken wij moeten zalig worden.”

Voor veel jongeren is dat een belangrijke reden om Gods Naam niet gedachteloos te gebruiken. Of, zoals een van de voetballers zegt: „Hij is mijn persoonlijke Redder. Zonder Hem zit je eeuwig in de modder. Dat is gewoon zo. Dat kun je geloven of niet, maar na dit leven is het gewoon of eeuwig in de hemel of eeuwig in de hel. Dus in de Naam van Jezus geloven is het allerbelangrijkste.”

 

ABC van het geloof

”Gods Naam” is een van de kernwoorden die worden uitgewerkt op de website abcvanhetgeloof.nl. Deze website wil in begrijpelijke en eigentijdse taal de diepe inhoud van het christelijke geloof en het gereformeerde belijden aan jongeren doorgeven. Het is de hoop van de initiatiefnemers dat jongeren hierdoor de betekenis voor eigen leven gaan zien.

>>abcvanhetgeloof.nl voor de video over Gods Naam.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Themadossier: Kernwoorden van het geloof"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht geloof