Wartburgleerlingen organiseren thema-avond over christelijke politiek (fotoserie)

Puntuit   15 mrt. 2019 | tekst Chris Klaasse, beeld Cees van der Wal
WartburgDebat-ceesvdwal
WartburgDebat-ceesvdwal_1
WartburgDebat-ceesvdwal_2
WartburgDebat-ceesvdwal_3
WartburgDebat-ceesvdwal_5
WartburgDebat-ceesvdwal_6

Je vindt school een beetje saai én bent geďnteresseerd in politiek. Wat doe je dan? Spijbelen? Tijdens de les stiekem debatten kijken? Wartburgleerlingen Marc en Elise hadden een beter plan. Ze organiseerden donderdag een thema-avond over christelijke politiek.

Het orgel in de aula van het Wartburg College, locatie Guido de Brès, zet in. De zestig aanwezigen zingen: „Geef, Heer’, den koning Uwe rechten.” En even later: „Dan zal hij al Uw volk regeren.” De openingspsalm maakt direct duidelijk waar de bijeenkomst over gaat.

„Mag ik eerst even een applaus voor de jongelui die deze avond helemaal zelf hebben geregeld?” begint meneer Troost, adjunct-directeur van de school, zijn openingswoord. Een klaterend handgeklap volgt.

Snuffelstage
Op de voorste rij zitten organisatoren Elise Priester (17) en Marc Hanna (18), die voor de gelegenheid een pak heeft aangetrokken. Daarnaast de sprekers: historicus Bart Jan Spruyt en Pieter Jan Dijkman, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Elise kent Dijkman van een snuffelstage bij het CDA. „Zijn visie op christelijke politiek vond ik zo interessant dat ik dacht: dit moeten meer leerlingen weten.” In 6 vwo’er Marc vond ze een medestander. Samen organiseerden ze de thema-avond. „Ook omdat we hier soms wel wat meer uitdaging kunnen gebruiken”, licht Elise toe.

De leerlingen reserveerden de aula van hun school, maakten uitnodigingen en regelden sprekers. „Wouter Beekers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie, zou ook komen. Maar hij meldde zich zojuist af, omdat hij ziek is. Erg jammer”, baalt Marc.

Bart Jan Spruyt trapt af. „Ik ben blij weer eens terug te zijn op de Guido de Brès. Vroeger stond ik hier altijd op maandagochtend met natte handjes, omdat ik honderden leerlingen stil moest zien te krijgen voor de weekopening. Maar nu heb ik droge handen, hoor.” Gelach.

De voormalig maatschappijleerdocent van het Wartburg heeft het over de macht van christelijke partijen. „Die duurde tot 1994. Sindsdien kunnen ze allerlei liberale wetten niet meer tegenhouden. Wat nu? Misschien moeten SGP, CU en CDA samengaan. Of we richten een Conservatieve Partij op, net als in Engeland, samen met Forum voor Democratie en wat VVD’ers”, oppert Spruyt. „Dat zijn hele wilde ideeën, maar ook interessante denkrichtingen als je iets wilt doen tegen de liberale meerderheid.”

Na Spruyt is Pieter Jan Dijkman aan de beurt. Wat is christendemocratie eigenlijk? „Bij het CDA geloven we dat de overheid in dienst van de burgers moet staan. Wij willen niet allerlei wetten doorvoeren die gebaseerd zijn op de Bijbel; het is niet onze taak hier op aarde het Koninkrijk van God te stichten. Doordat we met gebreken zijn geschapen, zijn we afhankelijk van elkaar – of we nu christen zijn of niet. Ieder mens is gericht op de ander. Daarom doen wij een appel op de samenleving, omdat we geloven in de kracht van mensen. Wij willen dus zo min mogelijk wetten, en burgers zo veel mogelijk verantwoordelijkheid geven.”

Xylofoon
Pauze. De bezoekers gaan aan de thee. Laurine van Asperen en Joëlle van ’t Noordenden, 4 havoleerlingen, kletsen bij. Waarom ze naar de bijeenkomst zijn gegaan? „Dan krijgen we een hoger cijfer voor een maatschappijleeropdracht. Verder hebben we weinig met politiek.” Toch vinden de vriendinnen het heel interessant.

Een paar slagen op een xylofoon kondigen het einde van de pauze aan. Tijd voor een debat. Eén grote christelijke partij, kan dat wel? Is de individualistische mens van tegenwoordig nog wel gericht op de ander? Op de Bijbel gebaseerde wetten zijn toch goed voor iedereen, waarom mag je niet proberen die door te voeren? Kalm beantwoorden Spruyt en Dijkman de vragen.

„Het is helemaal wat we ervan verwacht hadden. Voor een eerste keer ben ik heel blij”, straalt Elise na afloop. „Jammer dat de CU’er er niet was. Die had voor een betere balans in de verschillende visies gezorgd, maar dat is niet anders. Het was toch een mooie avond”, concludeert Marc.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland