Wartburgscholieren verdedigen zich op z’n Israëlisch (video)

Puntuit   06 jul. 2018 | tekst Arien van Ginkel, beeld Anton Dommerholt en Julian Bassa
Sjofarblazen-1-dagkr-A
Sjofarblazen-2-dagkr-A
Sjofarblazen-3-dagkr-A
Sjofarblazen-4-dagkr-A
Sjofarblazen-5-dagkr-A
Sjofarblazen-6-dagkr-A
Sjofarblazen-7-dagkr-A
Sjofarblazen-8-dagkr-A
Sjofarblazen-9-dagkr-A
een strip tekenen over keuzes maken in WO2
het nieuwe stripboek Tel Israel werd gepresenteerd (ivm viering 70 jr Israel)
Joodse overlevenden vertellen in de klas
leerlingen konden ook een Krav Maga-clinic volgen in de aula
stuk 'krant' typen over keuzes maken in WO2
viering op school= 70 jaar de Israëlische staat!
voor het avondeten werd heerlijk Joods eten bereid

Dreigend wijst het mes van Thomas Nugteren (14) richting de buik van klasgenoot Dirk-Jan Lommers (15). Die laat zich niet van de wijs brengen door het gevaar van het plastic lemmet. Hij geeft een klap tegen de hand waarin Thomas zijn mes heeft, een trap in zijn kruis en dan trekt hij een sprintje naar de nooduitgang.

Leerlingen van de Marnixlocatie van het Wartburg College in Dordrecht leerden woensdag Israëlisch koken, muziek maken en knokken. Omdat de staat Israël zeventig jaar bestaat. 

Het mes van een van de aanvallende leerlingen vliegt door de lucht bij de Krav Maga-training in de aula van de school. Razendsnel zet instructeur Victor Lens een stap opzij. Het vliegende wapen klemt hij onder zijn oksel. Reflex. „Krav Maga is een Israëlisch zelfverdedigingssysteem waarbij je effectief een probleem leert oplossen. Vingers in de ogen en trappen in het kruis zijn ook toegestaan om jezelf en anderen uit een situatie te redden.”

Gillen
Voor 3-vwo’er Dirk-Jan is de training een droom die uitkomt. „Op YouTube kijk ik vaak Krav Maga-filmpjes. Ik wilde de sport altijd al eens in het echt beoefenen.” Deze les smaakt naar meer, vindt de scholier. „Als er iemand met een mes op me af zou komen, is die persoon waarschijnlijk groter en sterker dan ik. Dus zou ik, ook na deze les, hard wegrennen.”

Even verderop zet haviste Marianne Hoogstraate (15) het mes op de keel van Rosemarie den Toom (15). Hoe kan het slachtoffer zich hier uit redden zonder dat het mes haar keel opensnijdt? O ja, een klap tegen de hand van Marianne, een stomp in het gezicht en nog een trap na. De eerste keer voert Rosemarie de techniek uit in slow motion. Prettig voor de buddy die het geweld moet incasseren. Terugvechten is niet haar natuurlijke reactie, denkt Rosemarie. „Als er in het echt iemand een mes op mijn keel zou zetten, zou ik meer gillen.”

Hozafoon
In een lokaal naast de aula vol vechtende scholieren gaat het er vredelievender aan toe. De wereldkampioen sjofarblazen, ds. J. W. van den Bosch, bereidt de leerlingen voor op een riedeltje op de ramshoorn. Maar eerst mogen ze droog oefenen. Met een „hozafoon”, een stuk tuinslang met trechter.

„Op de hozafoon en de sjofar zitten geen ventielen en knoppen. Je kunt verschillende toonhoogten maken door tong en lippen te gebruiken”, instrueert de predikant van de protestantse gemeente in het Zuid-Hollandse Piershil. „Als je met je lippen naar binnen blaast, krijg je hogere tonen”, adviseert de workshopleider een brommende leerling.

Het hozafoonorkest treedt aan. Sommige leerlingen worden knalrood, maar krijgen met geen mogelijkheid geluid uit het lowbudgetinstrument. Anderen spelen een wijsje op de tuinslang. Die leerlingen toeteren met veel plezier in het oor van de persoon naast hen.

 


Dit bericht is onderdeel van het Thema Dossier "Nieuws van het Wartburg College"

Bekijk het dossier    
Terug naar nieuwsoverzicht binnenland