Verwondering tijdens jeugdappel

Puntuit   04 nov. 2019 | tekst Henrieke Boers, beeld Klomp Creative
hqdefault (1)(1)

Samen zingen, een lied instuderen, bloemschikken en luisteren naar lezingen. De honderden jongeren die zaterdag 26 oktober het jeugdappel 16+ van het LCJ en het HJW bezochten, hoefden zich niet te vervelen.

“Ongekend groot en toch dichtbij”, was het thema van de bijeenkomst in Aalsmeerderbrug. „God kan heel dichtbij komen door in jouw hart te werken”, vertelt jeugdwerkadviseur Dirk van Horssen terwijl hij het jeugdappel opent. Nadat Van Horssen is voorgegaan in gebed spreekt ds. M. Messemaker de jonge bezoekers toe. „Stokt de adem je weleens in de keel bij wat God doet? Of stokt de adem ons in de keel bij wat we allemaal op aarde maken? De duurste smartphone, de modernste Tesla, of de nieuwste app? Dat is niets vergeleken bij de grote en machtige God.”

Voor het volgende programmapunt kunnen de jongeren kiezen uit verschillende workshops, zoals een Bijbelstudie over het loofhuttenfeest, het instuderen van een lied of een workshop over getuigen. Of bloemschikken. Om halfzes is het tijd voor eten. De organisatie van de dag heeft een patatkraam geregeld. Friet en snacks vinden gretig aftrek.

’s Avonds volgt de tweede workshopronde, waarna de landelijke actie van het LCJ, ”Getuigen gevraagd”, officieel wordt afgesloten. Onder luid applaus maken leden van de Commissie Landelijke Actie het eindbedrag bekend. Jongeren uit zo’n veertig CGK-gemeenten haalden in het afgelopen jaar maar liefst 88.060,59 euro op. De helft hiervan gaat naar het kinder- en jeugdwerk van het LCJ. Daarnaast kreeg stichting Een boodschap voor Kerkrade een cheque voor 700 kinderbijbels. Het platform Evangeliestek kreeg een bedrag voor vijftien onlinekinderbijbelverhalen en aan stichting Sjofar werd een nieuwe Bijbelbus overhandigd.

Na de afsluiting van de landelijke actie spreekt ds. K. Hoefnagel over de vraag hoe dicht God bij mensen wil komen. „Jezus Christus is de Zaligmaker en je hebt Hem nodig. Hij zocht je op bij je doop, toen je nog maar 50 centimeter groot was, en zei: „Ik wil je Borg zijn.” Je bent geen vreemde voor God, laat God ook geen vreemde voor jou zijn.”

 

 

„Je bewust zijn van Zijn grootheid”

Waarom ben je op dit jeugdappel?

„Dit is voor mij de eerste keer. Mijn zus Marieke vroeg of ik mee wilde. Ik vind het interessant om met andere jongeren te luisteren naar de lezingen en over het thema na te denken.”

Wat heb je onthouden van de lezing van ds. Messemaker?

„Dat je Gods grootheid kunt zien in de natuur. Daar moet je je bewust van zijn als je buiten loopt: God heeft alles gemaakt. Hij hoeft maar een woord te spreken en er kan veel veranderen.”

Welke workshop heb je gevolgd? En wat vond je ervan?

„De Bijbelstudie over het .oofhuttenfeest. Ik denk zelf niet vaak na over dit feest. Maar de Joden beseffen, terwijl ze het feest vieren en terugdenken aan de woestijnreis, hoe klein en afhankelijk ze zijn.”

 

„God trekt jongeren”

Waarom ben je naar dit jeugdappel gekomen?

„Ik was benieuwd naar hoe het thema ”Ongekend groot en toch dichtbij” zou worden vormgegeven. Ik ben zelf niet bewust bezig met de grootheid van God, dus daarom leek het me interessant. En verder vind ik het leuk om mensen te ontmoeten en samen te zingen.”

Waarin zie jij de grootheid van God?

„In de kleine dingen waaraan je zo voorbijloopt. Bijvoorbeeld de wisselingen van de seizoenen. Of in zo’n dag als deze, waarop je met zo veel jongeren bij elkaar bent. God trekt jongeren en Hij spreekt tot ons, bijvoorbeeld door middel van dominees.”

 

„Ook vanzelfsprekende dingen komen van God”

Wat heb je onthouden van de lezingen?

„Hoe groot God is. Het deed me denken aan een gesprek dat ik onlangs met een collega had. Ik bad voor mijn eten. Mijn collega, die moslim is, vroeg ernaar. Hij vertelde hoeveel ontzag hij heeft voor God. Dat vond ik mooi, maar ook lastig. Want hij gelooft niet in de levende God. Het was bijzonder om daar samen over te praten.”

Welke workshop heb je gevolgd?

„Over de Christen- en de Christinnenreis. Dat vond ik bemoedigend. Soms maak je fouten en zie je dingen verkeerd gaan in je leven. Christen maakte ook fouten, maar hij kwam uiteindelijk bij God uit. Dat geeft mij hoop.”

Hoe merk jij dat God groot is?

„In alle kleine zegeningen die we van Hem krijgen, dingen waar we niet eens om vragen. Wij vonden het bijvoorbeeld vanzelfsprekend dat we hier veilig aan zouden komen, maar dat had ook anders kunnen zijn. Ook die dingen worden door God bestuurd.”

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht geloof