Zeeuwse jongeren vertellen verhaal kerstwapenstilstand Eerste Wereldoorlog (video)

Puntuit   02 nov. 2018 | tekst Jan Dirk van Scheyen, beeld Jan Dirk Gjeltema
2018-11-02-pkPUN16-PUplaat02-7-FC

Zelfs in een oorlog kan het zomaar even vrede zijn. Op kerstavond 1914 reikten vijanden elkaar spontaan de hand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zeeuwse jongeren brengen deze bijzondere wapenstilstand over twee weken tot leven in een uitvoering in Goes.

Het verhaal van de kerstwapenstilstand van honderdenvier jaar geleden maakte indruk op de lerares Engels Willeke van Belzen. Ze besloot het verhaal op een creatieve manier door te vertellen. „The Last Post is een eerbetoon aan alle soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn gestorven”, stelt de lerares.

Christelijke Zeeuwse jongeren kruipen in The Last Post in de huid van de soldaten die elkaar eerst naar het leven stonden, maar op 24 december 1914 geen zin meer hadden om op elkaar te schieten. Omdat ze de geboorte van Jezus Christus, de Vredevorst, wilden gedenken. Gert de Kok, Aron van Bennekom en Jochem Broekhoff werken mee. Jochem bedacht een systeem voor de onlineverkoop van de toegangskaartjes. Gert speelt de Schotse kapitein Clifton Stockwell, die met gevaar voor eigen leven naar de vijandelijke Duitse troepen liep en daar vriendschap met hen sloot rond een kerstkampvuur. Aron presenteert zich als James Coyle, een Schotse sergeant die vertelt waarom hij besloot te gaan vechten in de oorlog. „Alles wat The Last Post laat zien is echt gebeurd”, vertelt Gert. „Dat maakt de uitvoering speciaal. Ik vind het belangrijk dat we deze verbroedering herdenken. Het was zoiets moois en spontaans. We mogen het nooit vergeten.”

Aron bedacht de aankleding van het podium. „Alles moet zo realistisch mogelijk op de mensen overkomen”, kijkt Aron alvast vooruit. „Het publiek moet straks voelen wat er in 1914 op het slagveld gebeurde. Het strijdtoneel komt weer tot leven, je ziet de soldaten vriendschap met elkaar sluiten. Een officier van het Duitse leger en een Schotse soldaat gaan met elkaar in gesprek alsof er nooit een oorlog heeft bestaan. We maken ook extra podiums. Op een van die podia zie je de vrouw van een Franse soldaat. Zij schrijft een brief aan haar man, die vecht aan het front. Ze is bang dat hij de oorlog niet zal overleven.”

Alle uitgebeelde soldaten hebben daadwerkelijk geleefd. Gert, Aron en Jochem vinden dat iedereen iets over de Eerste Wereldoorlog zou moeten weten. „De mensen moeten genieten van onze uitvoering, maar er zit ook een boodschap in: dat Kerst een feest is van warmte, dat mensen met elkaar verbindt. Dat je met Kerst wat extra liefde moet geven aan je naaste. De soldaten van de kerstwapenstilstand deden dat ook.”

The Last Post zit vol muziek: koorzang door twee koren, strijkers, pianospel en klanken uit het kerkorgel van de Maria Magdalenakerk.
Ds. M. Klaassen van de hervormde gemeente Arnemuiden zal twee keer een meditatie houden. „Wat de soldaten van toen met elkaar verbond, was dat ze uit christelijke landen kwamen”, vertelt de predikant. „Vanuit het geloof dat ze samen beleefden, besloten ze de wapens te laten zwijgen en zich met elkaar te verzoenen. Al was het maar voor even. Jezus deed hetzelfde. Hij bracht vrede tussen de mens en God, maar gaf daar wel Zijn leven voor.”


 

The Last Post is te zien in de Maria Magdalenakerk in Goes op 17 november, in de week dat precies een eeuw geleden de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Op de foto v.l.n.r.: Aron van Bennekom, Jochem Broekhoff en Gert de Kok.

Terug naar nieuwsoverzicht binnenland