Thirza van de Ruit

Thirza (21) wil graag aan de slag als productontwikkelaar in de voedingssector. „Ik vond het leuk om mee te doen met deze serie. Vooraf had ik geen bepaalde verwachting. Ik houd er niet van om in de belangstelling te staan, dus ik vond het een hele stap om in te krant te staan. Ik heb het toch gedaan, omdat ik alle kansen om een baan te vinden aangrijp. Ik heb meerdere reacties gekregen op mijn interview. Een aantal bedrijven nodigde me uit voor een gesprek. Die gesprekken waren vooral oriënterend, omdat er op dit moment geen vacatures in de organisaties zijn. Een baan heb ik dus nog niet, maar ik vind het onwijs leuk dat er gereageerd is en ik hoop nog steeds dat er werk uit voortkomt. In de afgelopen weken heb ik zelf nog een paar vacatures gevonden waar ik op heb gereageerd. Mijn aanpak om een baan te vinden blijft dus hetzelfde: zo veel mogelijk solliciteren en hopen dat ik snel een leuke en passende baan vind. Ik blijf positief ingesteld!”

Gerlinde Jordaan

Gerlinde (23) zoekt een baan op het gebied van leefstijl, eetgedrag of gezondheid. „Ik ben blij dat ik deel mocht nemen aan de serie. Zes mensen hebben mij benaderd. Drie van hen tipten een meer tijdelijke functie, zoals bron- en contactonderzoek en als testafnemer. Dat is niet echt het soort functie dat ik zoek. Een ander adviseerde om stichting Alliantie Voeding in de Zorg te benaderen. Die stichting sluit heel goed aan bij mijn achtergrond en interesses. Dan was er nog iemand die mij wees op een vacature voor promovendus. Ik had die ook gezien en vond hem erg interessant. Ik waardeer het enorm dat mensen hebben meegedacht! Ik blijf vacatures in de gaten houden en brieven schrijven. Daarnaast heb ik een paar weken geleden enkele adviesbureaus benaderd met een open sollicitatie. Bij een daarvan werd ik vrijwel direct uitgenodigd voor een kennis­makingsgesprek. Ik wacht nog op de uitslag hiervan. Het werkt blijkbaar best goed om op een alternatieve manier te zoeken naar werk, bijvoorbeeld via je netwerk of een interview in de krant.”

Sander IJsselstein

Een fulltimejob waarbij je asielzoekers helpt integreren in onze samenleving. Naar zo’n soort baan was Sander (23) op zoek. „Toen ik de oproep voor de serie ”Aan ’t werk” zag, sprak het doel mij gelijk aan. Ik was op zoek naar een uitdagende baan waarin ik van betekenis kon zijn voor de maatschappij. Omdat het Reformatorisch Dagblad veel abonnees heeft, zag ik mijn deelname als een goede kans om mijn zoektocht grootser aan te pakken. Naar aanleiding van mijn interview heb ik diverse reacties ontvangen. Zowel bemoedigingen als informatie over vacatures, en daar was ik natuurlijk erg blij mee. Inmiddels heb ik een baan bij de GGD als bemonsteraar in de Covid-19-teststraat in Apeldoorn. Dit is natuurlijk een heel andere uitdaging dan ik van tevoren voor ogen had, maar ik kan op deze manier, op een bijzondere wijze, een bijdrage leveren aan de maatschappij. En daar ben ik voor nu erg tevreden mee. Ondertussen blijf ik zoeken naar een baan waarin ik met vluchtelingen mag werken en ik meer zekerheid heb voor de komende jaren.”

Anne-Marijne van Vulpen

Een baan in het datamanagement had Anne-Marijne (24) voor ogen. „Het was gaaf om mee te doen en ik kan het anderen aanraden. Als je echt een baan wilt: laat jezelf zien. Ik heb bij gesprekken ook gemerkt dat mogelijk toekomstige werkgevers het top vinden als je proactief bent en dus bijvoorbeeld in de krant staat. Ik kreeg héél veel reacties op mijn interview. In totaal kreeg ik van 34 personen een bericht over vacatures, mogelijke banen, of uitnodigingen voor een kennismakingsgesprek. En echt heel verschillend: van data engineer tot junior consultant en van Wekerom tot Rotterdam. Het waren zo veel leuke berichten en aanbiedingen dat het bijna lastig werd om te kiezen waarmee ik verder wilde gaan. Het is best bijzonder dat je als kandidaat zo veel keus hebt. Maar het is gelukt: ik heb een baan. Ik hoop binnenkort te beginnen als junior consultant bij Fuse Solutions in Ochten. Mijn verwachting is dat ik de komende periode weer een heleboel ga leren, een langdurige samenwerking aanga en natuurlijk bij Fuse ga genieten van mijn werk.”

Deborah Hoek

Deborah (22) wil graag fulltime aan de slag als onderwijsassistente. „Ik heb helaas nog geen baan, maar vrijwel direct na mijn interview op Puntuit kreeg ik een bericht dat een school in Den Haag misschien werk zou hebben. Ik heb gesolliciteerd en kreeg een uitnodiging voor een gesprek. De school kan mij op dit moment helaas nu nog geen contract geven. Ze gaven ook aan dat er in hetzelfde gebouw een kinderopvangorganisatie zit. Ik hoop dat ik in de toekomst een combinatiefunctie kan krijgen: de ochtenden werken als onderwijsassistent en de middagen als pedagogisch medewerker bij de bso. Ik was blij met het gesprek. Er zijn niet veel banen voor een onderwijsassistent. Sommige scholen zijn klein en hebben geen geld. Ik vind dat er landelijk iets aan het banentekort gedaan moet worden, want er zijn elk jaar nog zo veel studenten die de opleiding doen. Gelukkig heb ik mijn baan bij een kinderopvang in Oegstgeest. Dat is nu mijn vaste locatie voor drie dagen. En ik blijf hopen dat ik de baan in Den Haag in de toekomst krijg.”