Chequeactie: Arthur gaat dagje uit

Actie: Puntuitcheque   04 mrt. 2015 | Puntuit, beeld RD
2015-03-04-pkPUN16-PUbijklein3-1-FC_web
2015-03-04-pkPUN16-PUbijklein04-1-FC_web
2015-03-04-pkPUN16-PUbijklein2-2-FC_web
2015-03-04-pkPUN16-PUhoofd04-3-FC_web

Het was maandag tellen geblazen voor de redacteuren van Puntuit. Maar liefst 753 kaarten kwamen er binnen voor de chequeactie. Steunbetuigingen aan DaniŽlle Wagenaar (14) uit Kapelle, Arthur Burggraaf (14) uit Stolwijk, Jenita Deelen (19) uit Nieuw-Lekkerland en Jolien Westeneng (16) uit Barneveld

De kaartenstroom was de afgelopen weken haast onafgebroken. Voor iedere kandidaat stond er dan ook een doos op de redactie waarin de kaarten verdwenen. Maandag was het even spannend bij de bepaling van het aantal kaarten. De teller stopte voor Jenita bij 114 en voor Daniëlle bij 130. Arthur kwam er vier tekort voor de 200 en met een straatlengte voorsprong had Jolien de meeste kaarten. Haar doos puilde uit met 313 kaarten.

Om te bepalen wie de werkelijke winnaar van de Puntuitcheque was, kregen Daniëlle, Arthur, Jenita en Jolien voor elke tien kaarten een lootje met daarop een of meer letters van hun naam. Dus: 13 lootjes met een D, 20 lootjes met een A, 11 lootjes met ”Jen” van Jenita en 31 lootjes met ”Jol” van Jolien. Al met al verdwenen er 75 papiertjes in een grote pot. Een volledig onafhankelijke collega –hij wist amper wat hij moest doen– grabbelde met afgewend hoofd in de papiermassa. Met succes viste hij een lootje uit de pot. Er prijkte een grote letter A op het lootje. De A van Arthur. Daarmee was de winnaar van het dagje uit bekend.

Voorgevoel
Of hij de winst van de Puntuitcheque had zien aankomen? „Eigenlijk wel”, is het verrassende antwoord van Arthur Burggraaf (14) uit Stolwijk in een reactie. „Vreemd genoeg had ik een soort voorgevoel dat ik zou winnen. Al hadden de andere finalisten net zo veel kans.” Toch geeft hij aan heel blij te zijn met de cheque.
Puntuit werd getipt over Arthur door zijn vriend Lennard de Jong. „Dat vind ik heel tof van hem. En ook bijzonder, dat hij mij opgegeven heeft.” De reden dat Lennard Arthur opgaf, was om hem een hart onder de riem te steken vanwege alles wat hij heeft moeten meemaken. Al op zijn derde kreeg Arthur een donornier omdat zijn eigen nieren niet meer goed werkten. Sinds vorig jaar is bekend dat hij kampt met chronische en acute nierafstoting. Dit alles zorgt ervoor dat Arthur al vele operaties heeft ondergaan en maandelijks –soms zelfs wekelijks– naar het ziekenhuis moet.
Arthur en Lennard hopen samen met een redacteur en een cameraman een dagje uit te gaan. Compleet verzorgd. „Klinkt goed”, vindt Arthur. „Of ik al weet wat ik wil gaan doen? Wel iets actiefs in ieder geval. Een museum bezoeken is niets voor mij. Ik zat te denken aan karten of paintballen. Iets met muziek is ook leuk. Ik ga vrijdag met Lennard overleggen.”
Wat betreft de auto die voor komt rijden, is Arthur duidelijk. „Als het maar een vette bak is. Een sportwagen lijkt mij wel wat. Maar geen Ford Ka.”


Vervolg actie

Daniëlle, Arthur, Jenita en Jolien komen nu zelf aan het woord. Vanaf woensdag 11 maart verschijnt er elke week een interview met een van de finalisten in de krant. Het interview met Arthur zal het laatste zijn. Hij komt op woensdag 1 april in deze krant te staan, met op puntuit.nl een foto- en videoverslag van het dagje uit.

Terug naar Actie: Puntuitcheque