Herinnering: Wie gun jij de Puntuitcheque van 2016?

Actie: Puntuitcheque   21 dec. 2015 | tekst en beeld Puntuitredactie
puntuitcheque nieuw(1)

Vijf jaar. Zo lang organiseert de Puntuitredactie al de chequeactie. Ook dit jaar weer, voor de zesde keer. Omdat er nog steeds jongeren zijn die de Puntuitcheque ver­dienen. Wie wil jij dit jaar verrassen?

Na vijf jaar is het wel tijd voor een paar kleine vernieuwingen. Daarom maken in 2016 twéé jongeren kans op een dagje uit in plaats van één. En krijgen de andere twee finalisten een boekenbon ter waarde van 25 euro.

Wat is de chequeactie ook alweer?
De redactie vraagt je om iemand op te geven die aan het begin van het nieuwe jaar een extraatje kan gebruiken. Let op: je kunt jezelf niet aanmelden. Het moet dus iemand zijn die in jouw ogen een dagje uit verdient. Dit kan iemand zijn met een lichamelijke of verstandelijke handicap, iemand van wie je weet dat hij of zij nooit op vakantie kan, iemand die eenzaam is, iemand die het moeilijk heeft. In principe komt iedereen in aanmerking, als de persoon maar tussen de 12 en de 20 jaar oud is.

Wat win je met de Puntuitcheque?
De twee finalisten die in 2016 de cheque ontvangen, krijgen het volgende aangeboden:

  • een dagje uit, samen met iemand naar keuze,naar een speciale locatie (de persoon bedenkt vooraf zelf welk plekje in Nederland hij of zij graag wil bezoeken);
  • een autorit naar de locatie met een luxe wagen;
  • een videoverslag van de dag, dat geplaatst wordt op puntuit.nl;
  • een interview, dat geplaatst wordt op de Puntuitpagina.

Tijdens het dagje uit zal een Puntuitredacteur meereizen naar de gewenste plek voor de reportage. De winnaar wordt weer keurig thuis afgezet.
De twee finalisten die de Puntuitcheque niet ontvangen, krijgen dit jaar voor het eerst een boekenbon ter waarde van 25 euro aangeboden. Ook zij worden geïnterviewd.

Hoe geef je iemand op?
Stuur je inzending –inclusief naam, adres, contactgegevens van jezelf en de kandidaat voor de cheque– voor vrijdag 8 januari 2016 in via info@puntuit.nl. Leg in je mail ook uit waarom jouw kandidaat de Puntuitcheque verdient.

Hoe verloopt de actie verder?
Uit alle aanmeldingen selecteert de redactie er vier. Dat zijn de finalisten. Deze worden op dinsdag 12 januari geplaatst op deze site.
De werkwijze met het stemmen op de finalisten blijft hetzelfde als de laatste keren: met steun­betuigingen via de post. Van dinsdag 12 januari tot en met vrijdag 12 februari kun je je kaart of brief laten bezorgen voor de persoon van wie jij vindt dat deze de cheque verdient. Let op: verstuur deze via een officieel erkend postbedrijf en richt ’m aan de Puntuitredactie.

En wie is dan de winnaar?
De twee personen die de meeste steunbetuigingen per post ontvangen, krijgen niet per se de cheque. De redactie stopt namelijk voor elke tien kaarten die binnenkomen een briefje (met daarop de naam van de persoon voor wie de kaarten bestemd zijn) in een pot. Uiteindelijk trekt de redactie daaruit een winnaar. Natuurlijk is het wel zo dat hoe meer kaarten een kandidaat krijgt, hoe groter de kans is dat deze het dagje uit wint.
De Puntuitredactie heeft bewust gekozen voor deze manier van selecteren om niet alleen op het aantal kaarten af te hoeven gaan. Anders zou de persoon met de grootste familie of de meest actieve klas automatisch het dagje uit winnen, wat oneerlijk is ten opzichte van deelnemers die bijvoorbeeld uit een kleine familie komen.

Is dat alles?
Nou, nog één ding. Het is natuurlijk leuk om iemand te verrassen met de Puntuitcheque. Toch blijkt dat niet altijd even praktisch. Het heeft de voorkeur om de persoon die je wilt aanmelden vooraf op de hoogte te brengen, tenzij je zeker weet dat die persoon tijd en gelegenheid heeft. Het dagje uit voor de winnaar zal in overleg gepland worden.


Interviews lezen en video's bekijken van eerdere afleveringen van de Puntuitcheque? Dat kan hier!

Terug naar Actie: Puntuitcheque