Subthema 'Column Chris'

Chris Klaasse houdt graag een camera vast. Maar schrijven doet-ie ook als de beste. Dit zijn de schrijfsels die ook verschijnen in het RDMagazine.

corona

Column: Coronaclichés

Heb je vragen? Bel, mail, app, of teams me. Een collega besloot zijn e-mail met deze zinnetjes. En toen was het werkwoord teamsen geboren. Betekenis: chatten of videobellen met het digitale vergaderprogramma Teams. Ik teams, jij teamst, wij hebben geteamst. Daar krijg ik dus braakneigingen van.

Lees meer
corona

Column: Covid-19

Voor Donald Trump was het kipsimpel. Het coronavirus komt uit China, dus noemde hij het 'the Chinese Virus.' Omdat de baas van het Aziatische land daar niet blijer van ging kijken, beloofde the American president woensdag te stoppen met de omstreden benaming. Een goede zaak, maar daarmee ontkomt Trump niet langer aan de kwestie: corona of Covid-19?

Lees meer
column

Column: Boekenbabbel

Simpele boeken zijn saai en voorspelbaar, leesvoer van niveau is te moeilijk. Voor dikke pillen heb ik geen geduld, goeie dunnetjes bestaan nauwelijks. En stel dat het perfecte boek bestaat; waar haal ik de tijd vandaan om me erdoor te wurmen? Te veel huiswerk, te veel andere verplichtingen.

Lees meer
sociale media

Column: Mediamoe

Sinds anderhalf jaar loop ik twee keer per week met gezwinde spoed een rondje door de bosrijke omgeving van mijn huis. Met name om de alsmaar voortgaande gedachtestroom over mijn werk 's avonds een halt toe te roepen. De ruimte die daardoor in mijn brein ontstaat, vult zich niet zelden met waardevol gepeins. Over alledaagse dingen - zo besluit ik tijdens het rondje vaak dat ik de volgende dag mijn kamer van stof ga ontdoen. Maar ook over essentiëlere zaken - soms komen ineens gedachten aan een preek van maanden geleden bovendrijven.

Lees meer
psyche

Column: Voorlezen

De Nationale Voorleesdagen staan voor de deur. Dat zal wel weer een foto van een voorlezende prinses op een te klein stoeltje opleveren. Tussen kinderen uit wier ogen te lezen valt dat de fotograaf hen zojuist commandeerde: 'Kijk eens even naar die mevrouw met dat boek daar.' Maar de kinderen vinden de toegestroomde pers veel boeiender. 'Heel even maar', probeert de kiekjesschieter het nogmaals. En na een half overspannen 'Toe nou!' gaan de kinderen overstag.

Lees meer
column

Column: High friet

December is de maand van de puntje-puntje van het jaar-verkiezingen. Welke website, auto, winkel en docent blonken er in 2019 uit? Of wat was het beste nieuwe speelgoed, boek en gebouw? Er zijn zelfs verkiezingen voor de Nijmegenaar van het Jaar. Of de beste agrarisch ondernemer. Dronevideo. Boom. Europese boom. Rotterdamse zakenvrouw. Mobiliteitsmanager.

Lees meer
column

Column: Vuurwerkvrij

Apeldoorn wordt vuurwerkvrij. Dat maakt mij blij. Want ik woon daar. En ja: het duurt nog meer dan een jaar voor het volledige afsteekverbod gaat gelden. En het lukt de politie vast niet om iedereen het knallen te belemmeren. En het is nogal bijzonder dat er in de gemeente nog wel vuurwerk verkocht mag worden. Maar toch.

Lees meer
column

Column: De glasvezelbeweging

Volgend jaar moet het gebeuren. Dan straalt er 5G door de Nederlandse straten. Hoewel ik er door alle berichten over mogelijke gezondheidsrisico's een beetje bang voor ben geworden, heeft het ook zijn voordelen. Ik dacht: als we 5G hebben, waarom zouden we dan tegelijk heel Nederland ondersteboven graven voor de aanleg van glasvezel?

Lees meer
psyche

Column: Tandartsangst

We moeten het over de tandarts hebben. Tandendokters slaan namelijk al enkele maanden alarm. Ze vinden dat de jeugd te weinig langskomt. Nu volgt een schaamtevolle bekentenis: ook ik heb mijn gebit al twee jaar niet officieel laten zien. Dat heeft een historische reden.

Lees meer