De derdejaarsstudent mbo-verpleegkunde uit Berkenwoude ging vorige week vrijdag nog naar school, het Hoornbeeck College in Gouda. Nadat ze in februari een stage succesvol afrondde, zou ze tot de zomervakantie in de schoolbanken moeten zitten. Vijf dagen per week. „Dat gaat voorlopig dus niet door. En dat komt best goed uit. Nu kan ik doordeweeks extra werken.”

In haar vrije tijd werkt Anne in twee verzorgingshuizen – de Amandelhof in Capelle aan den IJssel en De Breeje Hendrick in Lekkerkerk. Die kunnen sinds een paar weken veel extra handen gebruiken. „Altijd, hoor. Maar nu helemaal, want collega’s die verkouden zijn of lichte koorts hebben, blijven deze weken voor de zekerheid thuis. Normaal werken die gewoon door.”

In de Amandelhof en De Breeje Hendrick zijn ook maatregelen genomen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Bij iedere kamer staat een pompje met desinfecterende vloeistof. En tijdens het bezoekuur mag er per bewoner maar één gast naar binnen. „Dat vinden ze natuurlijk jammer, maar de meesten snappen dat het nodig is.”

Bij dementerende bewoners doet Anne extra voorzichtig. „Die krijgen nauwelijks mee wat er gaande is. Gelukkig hebben we altijd handschoenen aan, dus het is niet erg als ze je een hand willen geven.”

Inmiddels heeft Anne van het Hoornbeeck College opdrachten gekregen die ze thuis moet maken. „Maar dat is niet zoveel, hoor. Bovendien hoef ik niet meer naar Gouda te reizen, waardoor er genoeg tijd over blijft om me nuttig te maken voor de oude mensen.”