De priegelwerkhobby die Lysanne beoefent, neemt een hoge vlucht in coronatijd. „Ik ken steeds meer meiden die aan diamond painten doen”, zegt Lysanne. „We steken elkaar een beetje aan, denk ik. Ik zie regelmatig diamond paintings bij mensen aan de muur hangen.” Prachtig vindt ze dat. „Ik houd van creativiteit, kleurtjes en schilderijen.”

Diamond painting, schilderen met diamanten, werkt net als kleuren op nummer, legt Lysanne uit. „Alleen kleur je geen vakjes in, maar plak je steentjes op de juiste plek.” 

De vwo-leerling vindt diamond painting „soms best een taaie hobby.” Lysanne: „Je moet uren priegelen. Voor mij niet eenvoudig, want ik ben motorisch gestoord. Ik kreeg op de basisschool altijd een matig voor fijne en grove motoriek. Mijn handen trillen enorm. Gelukkig heb ik veel doorzettingsvermogen. Daardoor lukt het me om de paintings toch af te maken.”

De toegenomen populariteit van de hobby kan Lysanne verklaren. „Veel mensen hebben door corona, net als ik, niet zo veel te doen. Normaal gesproken was ik doordeweeks heel druk. Ik had zangles, vioolles, koor en catechisatie. Nu heb ik alleen nog mijn bijbaantje in de supermarkt en mijn schoolwerk op het Van Lodenstein College in Amersfoort.”

Lysanne –„ik zit nooit stil en ben altijd aan het friemelen”– vindt dat haar hobby en digitale les prima zijn te combineren. „Ik hoor alles wat de docent zegt hoor, maar vaak heeft het niet mijn volle aandacht nodig. Zo kan ik ondertussen mooi diamond painten.”

 

Schudbakje

Behoedzaam trekt Lysanne het folie dat haar plakplaat beschermt een stukje naar boven. De plakkerige ondergrond komt bloot te liggen. De tiener speurt in de kleine ruitjes naar de code z. Die staat voor de witte steentjes die in haar schudbakje liggen. Ze vindt een z en duwt haar diamond pen in de wax. Zo blijft het steentje aan haar gereedschap plakken. Vervolgens duwt ze het ministeentje in een van de vele rasters, boven op een z. Zo vordert het kunstwerk ”De vier seizoenen”, langzaam maar gestaag.

Lysanne maakte haar eerste diamond painting tijdens een vakantie op de Zeeuwse camping Schoolzicht, twee jaar geleden. „De vrouw in de caravan naast ons maakte met steentjes een foto van haar gezin na. Mijn moeder en ik wilden toen ook met steentjes aan de slag. Voor 2 of 3 euro kocht ik een painting van een vlinder van een goedkoop B-merk bij een discounter.” Toen de vlinder zijn kleuren had, was het met de hobby afgelopen. Totdat het coronavirus toesloeg en Lysanne een nieuwe tijdsbesteding zocht.

„Toen de eerste lockdown kwam, vroeg ik me af wat ik moest gaan doen.” Lysanne besloot het diamond painten weer op te pakken. „Ik kocht nu een A-merk. Die zijn vijf keer zo duur, maar goed, je bent er wel twaalf tot vijftien uur mee zoet.”

Een schilderij van een goed merk levert meer plezier op, vindt Lysanne. De steentjes blijven beter plakken en de kleuren hebben universele nummers. „Als ik per ongeluk twee bakjes door elkaar gooi –dat is weleens gebeurd– hoef ik niet alle honderden steentjes uit te zoeken, maar kan ik gewoon een kleur nabestellen.”

 

Ongeduldig

Zes steentjes tegelijkertijd pakt Lysanne nu met haar diamond pen. Omdat ze ronde steentjes gebruikt durft ze dat wel aan. „Deze vorm steentjes hoeft niet zo precies te zitten als de vierkante variant. Met rond heb je wat meer speelruimte.” Nadelen van ronde stenen zijn er ook. „Ze laten sneller los nadat je ze hebt opgeplakt. En vierkant is toch wel het mooist.”

Opnieuw zitten de steentjes net niet op de goede plek. Geduldig –zo lijkt het tenminste– begeleidt Lysanne de keitjes naar het juiste hokje. Schijn bedriegt. „Ik ben zeer ongeduldig, maar het heeft geen zin je hier druk over te maken.”

Soms moet Lysanne zich er even toe zetten om verder te gaan met haar diamond painting. „Maar als ik eenmaal bezig ben, heb ik daar geen last meer van. Als ik me hierop focus, krijg ik even rust. Ik word niet afgeleid door andere gedachten, omdat ik me hierop moet concentreren. Terwijl het tegelijkertijd werk is waar je niet veel hersencapaciteit voor nodig hebt. Dus kan ik ondertussen rustig over dingen nadenken.”

Lysanne is graag creatief bezig, maar vindt zichzelf geen kunstenaar. „Dan is dit een ideale hobby. Je maakt iets heel moois, maar wat je moet doen is van tevoren al bepaald.” 

De tiener is van plan niet te stoppen met de hobby voordat ze een keer een diamond painting heeft gemaakt van een eigen foto. Met vierkante steentjes. Daarvoor moet ze nog preciezer zijn. „Maar eerst ga ik mijn geduld nog verder trainen.”