Ze was nog maar een paar jaar oud toen bij Ineke astma werd vastgesteld. Vooral in de winter heeft ze er last van. „Dan krijg ik het heel benauwd en heb ik een beklemmend gevoel op m’n borst.” Tijdens zo’n aanval ligt de zus van drie broertjes en twee zusjes op bed en kan niet naar school. Om te herstellen krijgt ze een prednison- of antibioticakuur. „In slechte jaren tot wel vier in één seizoen.”

De onderwijsassistent schrok van de persconferentie van premier Mark Rutte vorige week donderdag. „Ik had niet aan zien komen dat hij zulke vergaande maatregelen zou aankondigen. Noord-Brabant, waar het virus vooral rondging, ligt zo ver van Friesland, dat ik me nog niet voor kon stellen dat we er hier last van zouden krijgen. Maar ineens ging het halve land op slot. Heel onverwachts.”

Een van de maatregelen die de regering treft, is dat het CBR tot en met 31 maart geen praktijkexamens meer afneemt. „Begin april mag ik afrijden, maar dat gaat waarschijnlijk niet door”, vreest Ineke.

De onderwijsassistente heeft zelf maatregelen genomen om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. „Ik ga niet naar de winkel, maak geen gebruik van het OV en ga bij niemand op bezoek.” De zelfopgelegde quarantaine biedt ook mogelijkheden. „Je hebt ineens tijd om de krant door te bladeren, een rondje te wandelen of een boek te lezen. Heerlijk.”

Om niet helemaal in een sociaal isolement te raken, belt Ineke iedere dag uitgebreid met een van haar vriendinnen. „Mensen zeggen wel: kom gerust langs, maar dat risico neem ik niet. Bellen is anders, maar ook heel gezellig.”

Het coronavirus is een roepstem van God, ervaart de Friese. „Daar denk ik veel over na. De Heere laat ons hierdoor zien hoe afhankelijk we van Hem zijn en roept ons op tot bekering. Uiteindelijk staat Hij overal boven. Ik ben de laatste dagen regelmatig bang voor het virus, maar de wetenschap dat het niet buiten Zijn wil omgaat als ik ziek word, geeft rust.”