Welke kerkelijke activiteiten mis je?

Marco mist vooral de zondagse eredienst in het kerkgebouw. „Gelukkig kunnen we online live meeluisteren, maar een echte ontmoeting mis ik toch.” Willemieke mist met name het contact met de andere gemeenteleden. „Het samen praten, zingen en dingen doen. Het is lastiger om de contacten te onderhouden nu je elkaar niet meer bij de kerk kunt aanspreken.”

Onderhoudt de kerk contact met jullie?

„Zeker”, zegt Willemieke, die kerkt bij de christelijk gereformeerde kerk (cgk) in Sliedrecht. „Ik heb al meerdere keren een
appje van onze predikant gehad. En een telefoontje van de jeugdouderling. Het is leuk om te horen dat ze me niet vergeten.” Marco, die lid is van de cgk in Noordeloos, blijft vooral in contact met gemeenteleden door de onlineactiviteiten. „We blijven behoefte houden aan contact en zoeken elkaar op.”

Denk je dat contact met de gemeente ook weer offline kan, zometeen?

„Het wordt een uitdaging om de anderhalvemeterregel daadwerkelijk aan te houden”, denkt Willeke. „Bij een Bijbelstudie is het eenvoudig om afstand te houden. Maar voor een jv-avond is dat lastiger. Spellen en andere activiteiten zullen niet op dezelfde manier als voorheen kunnen doorgaan. Misschien moeten we meer buiten gaan doen.”

Marco: „Ik hoop vooral dat alle jongeren die voorheen naar activiteiten kwamen, er ook straks weer bij zijn.”

Welke kansen biedt het anderhalvemeterjeugdwerk voor de gemeente?

„Misschien worden er online wel meer jongeren met het Evangelie bereikt dan eerst”, hoopt Marco. Willemieke ziet kansen om het jeugdwerk persoonlijker te maken. „We kunnen niet meer met grote groepen bij elkaar komen. Dat biedt een kans om het jeugdwerk kleinschaliger en persoonlijker te maken.”

Waarom hecht je aan contact met gemeenteleden?

Willemieke bouwt graag vriendschappen op met andere jongeren. „Zo leer je elkaar beter kennen en wordt het eenvoudiger gemaakt om open met elkaar te praten.” Ook Marco vindt goede gesprekken belangrijk. „Als jongeren vragen hebben, moeten ze die kunnen bespreken. Er moeten mensen zijn bij wie jongeren in vertrouwen kunnen aankloppen.”

Wat zou je kerkenraden adviseren?

„Zoek het contact met jongeren”, zeggen Marco en Willemieke. „Laat jongeren weten dat de kerk voor hen klaarstaat. Verbind mensen met elkaar. Maar focus niet alleen op de coronacrisis. De bijzondere situatie waar we in zitten, heeft zeker aandacht nodig. Maar geestelijke vragen zijn door de coronacrisis niet opgelost. Dat moet de kerkenraad niet uit het oog verliezen.”