Het is al jaren een traditie. Rond de kerstdagen stroomt een van de zalen van de kerk vol met oudere gemeenteleden. Jongeren bereiden overheerlijk eten voor de senioren. „Onze gasten genieten daar erg van, de jongeren net zo goed”, zegt Klaas-Jan. „Als jeugdvereniging zijn we de hele dag druk met het voorbereiden van de maaltijd. ’s Avonds komen de ouderen. We genieten samen van het eten en de muziek, doen spelletjes en luisteren naar een mooi kerstverhaal.” 

Vanwege de coronamaatregelen kon de maaltijd in december niet doorgaan. Toch wilde Klaas-Jan iets organiseren. „Ik wilde aan de ouderen laten merken dat jonge mensen uit de gemeente aan hen denken, juist in deze moeilijke tijd met veel eenzaamheid. Daarom bedachten we als jeugdvereniging een alternatief voor de maaltijd.” Het idee ontstaat om een video te maken met een kerstboodschap. Niet alleen de 16+-jongeren van  raken enthousiast, ook de kinderclubs willen graag een bijdrage leveren. Klaas-Jan vindt het prachtig. „Het werd zo iets van alle clubs voor alle gemeenteleden. Zo ontstond, zonder dat we elkaar fysiek kunnen ontmoeten, toch een onderlinge band.”

In de dagen voor Kerst oefenen de clubs en een aantal musici. Ds. D. J. Diepenbroek, de nieuwe aanstaande predikant van de gemeente, houdt een meditatie op beeld. De kinderclubs zingen liederen voor de gemeente. Ook de jongsten gaan creatief aan de slag. Voor elke oudere versieren ze een windlichtje. Op één avond wordt de video opgenomen. Zelfs de kerkenraad levert een bijdrage. „De opnameavond viel samen met een kerkenraadsvergadering. De ambtsdragers staakten voor twintig minuten hun vergadering en zongen mee.” JV-leden dragen gedichten voor en lezen een kerstverhaal.

Na de opnames is het een hele klus om de video te monteren. Klaas-Jan heeft daar genoeg tijd voor. „We zaten als gezin precies die tijd in quarantaine, dus ik had naast mijn werk vanuit huis genoeg tijd om er een mooie video van te maken.”

Een paar dagen voor Kerst worden de windlichtjes met een kaart door de jongeren rondgebracht. Op de kaart staat de link naar de video. De ouderen zijn verrast en dankbaar. „Sommigen ouderen hadden de video al bekeken toen we bij hen kwamen. Het beeldmateriaal ging snel de gemeente rond.” 

Klaas-Jan hoopt dat de video tot bemoediging is voor alle gemeenteleden. „Op deze manier vieren we toch samen het kerstfeest. Als jongeren van de gemeente hopen we dat iedereen, ondanks de afstand tussen mensen onderling, Gods nabijheid mag ervaren en de rijke zegen van de komst van Christus naar deze aarde.”