Bij het Cambridge examen is een spreekgedeelte, schrijfgedeelte, leesgedeelte, Engels woordenschat en een luistertoets. Cambridge examens zijn wereldwijd erkent en bovendien staat een Cambridge certificaat goed op je CV. Kortom genoeg redenen om twee lesuren Engels extra per week te volgen.

In de week voorafgaand aan het examen stuurt mijn docent wat informatie door over de locatie waar het examen plaats zal vinden. Zo mailt ze dat de Mac Donalds om de hoek van het examengebouw is. Een suikerboost als de Mac Donalds is niet verkeerd tussen de  examens in. Met een mager gevuld broodtrommeltje ga ik op pad van mijn huis naar Utrecht, waar het examen plaats zal vinden. Na mijn spreekgedeelte heb ik drie uur vrij. Tijd voor de Mac Donalds. 

Met Google Maps zoek ik de precieze locatie op. Vijftig minuten lopen. Zou mijn docent geen idee hebben hoever het reizen is naar de Mac, of vindt ze vijftig minuten ‘om de hoek’? Plots herinner ik me dat ze in Canada opgegroeid is, daar is vijftig minuten vast wel om de hoek. 

Gelukkig ontdekken we een ander soort suikerboost, of beter gezegd zure boost. Mega zure dropjes, in het restaurant dat bij de examenlocatie hoort. Om alles coronaproof te laten verlopen moet je de snoepjes uit een pot pakken met twee Chinese stokjes. Maar met zenuwachtige zweethandjes is dat niet het allermakkelijkste.

Tijdens mijn leesexamen blijk ik opeens twintig minuten meer te hebben dan mijn klasgenoten. De surveillant kijkt raar op als ik veel te vroeg opsta. „ Hoe kan je zo snel klaar zijn, je hebt toch dyslexie?” Na uitgelegd te hebben dat ik geen dyslexie heb, begrijpt ze dat ik twintig minuten voordat mijn tijd om is, echt het lokaal verlaten kan. 

Na van tien uur s’ ochtends tot zeven uur s’ avonds in Utrecht examens gemaakt te hebben, ben ik eindelijk klaar. Ik krijg mijn telefoon terug en zie nieuwsgierige appjes in de familieapp. „Ging niet super goed”, app ik. Met een kleine omweg reis ik naar huis. Een goede mogelijkheid om de nadere verklaring van mijn appje uit te stellen. Zeer toevallig komt de omweg langs de Mac en stapt de hele klas uit. Even de spanning eruit eten.

Twee weken later krijg ik een mailtje dat de uitslag online staat. Ik ben ruimschoots geslaagd. Evenals de rest van de klas. Tijd voor een feestje, bij de Mac Donalds. Wat een geluksvogel ben ik dat de Mac Donalds om de hoek van mijn huis staat. En gelukkig kan mijn docent volgend jaar weer roepen: “In mijn hele carrière is maar één iemand gezakt voor het examen.”