Een trekker dendert over het erf. Verderop rolt een partij aardappels in een aanhanger. Voor Ad is het een vertrouwd tafereel in deze tijd van het jaar. Hij groeit op tussen loonwerkers en trekkers. Zijn vader heeft samen met twee broers een loonwerkbedrijf in Klaaswaal. ’s Nachts staan er achttien trekkers op het erf.

Ad zal nog vier jaar moeten wachten voordat hij zijn trekkerrijbewijs mag halen. De openbare weg is vooralsnog verboden terrein. Maar eenmaal op het land kan Ad zijn hart ophalen. In de zomervakantie reed Ad met de schudder over het land. Het hooi dat op het land lag te drogen, was natgeregend. Ad gooide het natte hooi ondersteboven om het te laten drogen. „Hij heeft netjes gewerkt”, vindt zijn vader. „Ik was er goed mee geholpen, want het was erg druk.” Ad denkt nog dagelijks terug aan dat werk. „Het stro rikken gaf echt een kick. Ik word er blij van als ik een trekker mag besturen.”

Rotorkopeg

Vandaag rijdt Ad met een New Holland T7.220 over het land achter het loonbedrijf. Hij doet voor hoe een loonwerker zaait. De rotorkopeg achter de trekker verkruimelt de grond, zaait het gras en dekt het zaad dan weer toe. Een stofwolk stuift weg van de trekker terwijl de machine het land geselt.

New Holland is het favoriete trekkermerk van Ad. „Dat zijn sterke trekkers. En je krijgt goede service als er iets kapot is. Daarbij komt: hij heeft een mooie blauwe kleur.” De besturing is volgens de tiener niet moeilijk. „Je kunt vooruit, achteruit en remmen. Met wat uitleg kan iedereen het.” Ad heeft de kunst van het trekker rijden afgekeken van zijn vader. „Omdat hij trekkers zo leuk vindt, vind ik ze nu ook leuk.”

Tijd om van trekker te wisselen. De Fiat 72-94 is een slagje kleiner en een dagje ouder. Met deze machine brengt Ad de motorboot die hij samen met wat neefjes kocht naar het water. Het geld hebben ze grotendeels verdiend met de verkoop van aardappels. „We gingen met de skelter langs de deuren en verkochten zo’n 150 kilo.”

Droom

De Fiat geeft een ander gevoel, meent Ad. „Ik vind het nog steeds heel leuk, maar als je bij deze harder wilt, moet je eerst de koppeling induwen en dan schakelen. De New Holland doet dat automatisch. Die is ook groter. En er zit een iets ander geluid in. Ook is deze Fiat rood. Dat vind ik ook een mooie kleur, maar ik heb liever blauw.”

„In groep 3 wilde ik al loonwerker worden”, vertelt de trekkerfanaat. „Ik wil het gewoon graag leuk hebben op de trekker. Als ik echt geen loonwerker zou mogen worden, zou ik trekkermonteur willen worden of zo. Niets zonder trekker in ieder geval. Dat kan niet meer.”

Ad hoopt samen met zijn neefjes het bedrijf van zijn vader en ooms over te nemen. Maar de tiener zet één stap tegelijkertijd. „Eerst maar eens mijn trekkerrijbewijs halen.” Ook wil de brugklasleerling van het Wartburg College, locatie De Swaef, zijn opleiding afmaken. En daarna nog naar de landbouwschool. „En daarna mijn droom uitvoeren: werken op de trekker.”