Subthema 'De beroepencheck'

Voor de klas, op de vrachtwagen of in de horeca: deze mensen vertellen over hun dagelijkse werk.

beroep

Jobcoach: Begeleidt de weg terug naar een baan

Ze is al bijna vijf jaar uit het arbeidsproces. Nu probeert Julia (34), voorheen muziektherapeute, opnieuw aan de slag te komen. Sinds kort werkt ze als vrijwilligster. Ze begeleidt mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer
beroep

Groeningenieur: Met een veldcomputer langs de perkjes

Een scheef paaltje, een schuin liggende stoeptegel, rommelige beplanting. Het ergerde Johan van Stralen al toen hij nog heel jong was. Nu heeft hij zijn werk in het netjes houden van de openbare ruimte. Een ingenieur in het groen.

Lees meer
geld

Hypotheekadviseur: Spil tussen lener en geldverstrekker

Het is geen beroep waar scholieren zich bij hun oriëntatie op de arbeidsmarkt veel bij kunnen voorstellen. "Het was mijn jongensdroom ook niet", bekent hypotheekadviseur Huib Noordzij (48) van Van den Berg hypotheken in Hierden. Met een brede grijns: "Ik wilde altijd boer worden."

Lees meer
zorg

Chauffeur huisarts: Hectisch hollen of stilstaan

Regelmatig werk is het rijden van huisartsen bepaald niet. Eerder hectisch. Maar Arend van den Brink geniet er al zesenhalf jaar met volle teugen van. Een avondje in de doktersauto.

Lees meer
kleding

Hoedenmaakster: Hoed moet vrouw mooi maken

Het was nooit haar bedoeling een hoedenzaak te beginnen. Desondanks heeft Elza van Dijk uit Stolwijk nu een eigen atelier met honderden klanten.

Lees meer
beroep

Hovenier: Kunstenaar met groene vingers

Als hovenier zit je niet alleen met je handen in de grond te wroeten. Jan de Bart (47), al achttien jaar hovenier in Woudenberg, is ook nog timmerman, metselaar, elektricien, stratenmaker en tuintekenaar. O ja, verstand van vijvers aanleggen heeft hij ook.

Lees meer
school

Leerkracht basisonderwijs: Heerlijk met kinderen werken

'Als juf ben je heel belangrijk in het leven van kinderen. Dat is dus ook wel een grote verantwoordelijkheid.' Aafke Ebbers-de Kruijf (25) vindt het heerlijk om met kinderen te werken. Ze geeft als zij-instromer les aan groep 4, terwijl ze tegelijkertijd bij Driestar hogeschool een tweejarige opleiding volgt. 'Ik heb het druk, maar ik bruis van energie!'

Lees meer
kunst

Docent tekenen: Creatief denken hard nodig

Actief bezig zijn met leerlingen, dat vind ik het mooie van mijn beroep, vertelt Juliëtte van Dool (24), docent tekenen op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. "Hun verschillende kunstdisciplines en werkvormen aanleren en daar dan vervolgens mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld: hoe maak ik een stopmotionfilmpje? Dat is een filmpje dat opgebouwd is aan de hand van foto's. "

Lees meer
beroep

Bakker: Mijn dag als bruinbrood

Warm, glanzend bruin en heerlijk ruikend. Rara, wat ben ik. Vandaag ga ik door het leven als bruin bood, gebakken bij Brood- en Banketbakkerij Bos in Maarsbergen.

Lees meer
kleding

Kledingverkoopster: Kledingstijl en karakter klant is afwisselend

Fatma van Brakel uit Barneveld is kledingverkoopster bij Basic Life. Ze vertelt over haar beroep.

Lees meer