Recensie: Zelfzorgboek kan verrijkend zijn

Nieuws   28 jan. 2019 | tekst Len-Marie Boele, beeld Den Hertog
Schermafbeelding 2019-01-28 om 15

In een snel ontwikkelende maatschappij die het uiterste van haar onderdanen vraagt, is het niet verkeerd om na te denken over zorgen voor jezelf. Onderzoek heeft aangetoond dat er de laatste decennia beduidend meer zorgaanvragen zijn in de geestelijke gezondheidszorg. Onder andere veroorzaakt door jongeren en ouderen met een burn-out. Dit zou een duidelijk signaal moeten zijn voor ons als mensen. Tegelijkertijd kunnen we gelukkig concluderen dat er veel dingen wel goed gaan.

Ds. Uitslag behandelt in zijn boek: ‘Zorg voor jezelf’ verschillende aspecten van het zorgen voor jezelf. Op een toegankelijk manier bespreekt hij de onderdelen: voeding, beweging en verzorging. Ieder hoofdstuk begint met een verhaal. Dit maakt het toegankelijk voor jongeren. Het informele en soms populaire taalgebruik dat de schrijver hanteert, geeft hier ook blijk van. Het is een persoonlijke keuze; wat mij betreft had het een stuk minder populair gemogen.

Zorgen voor jezelf houdt niet in dat je eindeloos moet streven naar zelfontplooiing. Het gaat om het maken van de juiste keuzes op verschillende terreinen van het leven. In dit kader behandelt de auteur onder andere het tweede onderwerp ‘beweging’ uitgebreid. Hij kent de sportwereld van dichtbij. In het verleden is hij voetballer geweest. Hi heeft ervoor gekozen om voetbal als sport vaarwel te zeggen. Hij legt deze keuze uit aan de hand van persoonlijke verhalen. Verder schetst hij de voors en tegens van sport. Het kan verrijkend zijn om dat te lezen.

Het twaalfde hoofdstuk heeft een sterk einde: In de sport krijg je hoon als je verliest. Bij deze koning krijg je loon als je verliest. Als je van God verliest! Wie zichzelf verliest, ontvangt in en door Christus groot loon.

Meer mensen zouden het moeten verliezen van God. Wij streven naar eer voor ons eigen ‘ik’, terwijl dit de leegte in ons alleen maar vergroot. Echt zorgen voor jezelf betekent verliezen van en winnen in God door Christus.

 


 

Boekgegevens: Zorg voor jezelf!, ds. A.C. Uitslag, uitgeverij: Den Hertog Houten, 2017, ISBN 978 90 331 2866 0, 128 blz., 10,50

 

Terug naar Alles van het Puntuitpanel 2018