Ze zitten bomvol energie en willen de uitdaging van hun leven aangaan. De Betuwse Broeders Henry en Peter Jan trekken tot de Kerst met hun camper langs de randen van Europa. Na drie weken vakantie in Scandinavië bezoeken de twintigers twaalf projecten van de christelijke hulporganisatie Kom over en help (KOEH) in Oekraïne, Moldavië en Albanië. Zo helpen ze in de Moldaafse plaats Tintareni landbouwers die met een microkrediet een eigen bedrijf zijn begonnen, delen ze in het Oekraïense Zjitomir soep uit aan verslaafden en bezoeken ze in de hoofdstad Kiev een opleidingscentrum voor kinderen en jongeren.

Eerder fietsten de twee vrienden binnen 22 uur 350 kilometer van Groningen naar Limburg op twee aan elkaar gelaste fietsen. Die actie leverde 6000 euro op voor een moeder-kindcentrum in de Zuid-Oekraïense plaats Strumok.

Tijdens hun campertocht in de wintermaanden hopen de vrienden ook een kijkje te nemen bij het KOEH-project in Strumok. Henry: „De mensen daar vinden het geweldig als bezoekers vanuit Nederland komen om hun belangstelling te tonen. Bovendien kunnen we zo tijdens onze reis de projecten van KOEH promoten in Nederland.” Peter Jan: „We publiceren elke twee weken een vlog waarin we laten zien hoe de reis ons vergaat, en laten ook de mensen in Oost-Europa vertellen of de KOEH-projecten in hun leven verschil maken.”

Iedere twee weken verschijnt een vlog van de belevenissen van de mannen op het YouTubekanaal van Puntuit.

 

Verpleegkundige reist Europa rond

Zijn stage in Kenia zag Henry van Manen (23) door het coronavirus in het water vallen. Maar het reisvirus waarmee de inwoner van Opheusden besmet was geraakt, kon hij niet van zich afschudden. Dus zegde de verpleegkundige zijn baan in het ziekenhuis op om met goede vriend Peter Jan te beginnen aan een rondreis door Europa. „Nu het zo druk is in het ziekenhuis voelt het wel dubbel om weg te gaan”, zegt Henry. „Aan de andere kant: ik kan nog jaren in de zorg werken, maar dit is een kans die ik maar één keer krijg. Mijn ervaring in de zorg kan ik ook in Oost-Europa goed inzetten. Door mijn werk heb ik met mensen leren omgaan. Die ervaring komt nu, ondanks de taalbarrière, waarschijnlijk goed van pas.”

Vanwege zijn professionele zorgervaring ziet Henry vooral ook uit naar de ontmoetingen met verslaafden en tienermoeders. „Dat zijn mensen die hulp nodig hebben. Wellicht kan ik wat voor hen betekenen.”

Henry betaalt de reis –net als Peter Jan– volledig uit eigen zak. „We teren in op onze spaarcentjes. Maar dat wisten we van tevoren. Dat geeft niet. Wij hebben de kans om iets goeds te doen en deze reis levert ongetwijfeld een mooie ervaring op. Luieren op het strand is toch niks voor mij, dan ben ik na een dag al chagrijnig. Laat mij maar mountainbiken in Zweden of de armen uit demouwen steken voor de medemens, daar krijg ik energie van.”

De techneut Peter Jan heeft geluk dat hij met een „zorgtype” op pad is, lacht Henry. „Ik kan goed opruimen en koken, daar gaat Peter Jan van profiteren. Al zal hij ook aan de bak moeten, zeker als er iets kapot is natuurlijk.”

 

Techneut wil deurbel repareren

„Ik ben een elektricien die uitdaging mist. De hele dag op een stoel zitten wil ik echt niet meer.” Dat zegt Peter Jan Crum (21) uit Kesteren, die daarom zijn baan opzegde. De hardloper en mountainbiker meldde zich aan bij defensie, maar kwam niet door de toelatingstest. „Dus toen besloten Henry en ik om samen deze 15.000 kilometer lange reis in een camper te gaan maken. En ja, we kwamen er net pas achter dat de winters in Oost-Europa best fris kunnen zijn.”

Hij is toe aan een fysieke uitdaging, zegt Peter Jan. „Op kantoor zitten is niks voor mij, maar reizen heb ik altijd heel leuk gevonden. Daar word je ook fysiek moe van, en dat geeft een heerlijk voldaan gevoel. Ik vind het niet erg om spierpijn te hebben.”

Peter Jan ziet vooral uit naar het project in het dorp Strumok, waar Henry en hij eerder al geld voor ophaalden. „Soep uitdelen en naar verhalen van mensen luisteren is meer Henry’s specialiteit, al ga ik natuurlijk wel mee. Maar laat mij maar lekker de armen uit de mouwen steken voor een technisch project. Daarom vind ik het leuk dat we ook een bouwproject in Moldavië gaan bezoeken. Ik zou het ook mooi vinden als mensen kapotte dingen brengen die ik dan kan maken. Een stofzuiger bijvoorbeeld. Als ze die daar hebben. Of een deurbel of zo. Als ze die hebben.”

Henry gaat profiteren van de technische kennis van Peter Jan, vermoedt die. „Als er iets kapot gaat in de camper, kan ik het vaak wel maken. En bovendien ben ik erg vermakelijk.”

Als de camper en zijzelf weer veilig voor de Kerst terug zijn in Nederland, is het avontuur wat Peter Jan betreft geslaagd. „En natuurlijk zou het mooi zijn als we de projecten van KOEH in het zonnetje hebben kunnen zetten en Nederlanders daardoor gaan doneren.”