Subthema 'Knielen op een bed violen'

De populariteit van Jan Siebelinks boek over bevindelijk gereformeerden is verrassend groot. Wat moeten we ervan vinden?

boeken

H. J. van Lingen, docent Nederlands vindt Knielen op een bed violen 'mooiste boek'

De kritiek op ”Knielen op een bed violen” snapt hij wel. Maar toch vindt H. J. van Lingen, docent Nederlands op de Gomarus Scholengemeenschap Siebelinks roman het mooiste boek dat hij ooit las. „Ik vind Jan Siebelink kwetsbaar en eerlijk.”

Lees meer
bevinding

Siebelink vergroot in boek dingen uit

In het boek ”Knielen op een bed violen” schetst de schrijver Jan Siebelink het leven in de kringen rond ds. J. P. Paauwe. Hij vergroot daarbij dingen echter uit, zei ds. J. Harteman zaterdag tijdens een avond van de Kom Ook-groep. Een samenvatting van zijn lezing.

Lees meer
boeken

Het verschijnsel Siebelink

De kranten en bladen raken er niet over uitgeschreven, Jan Siebelink en zijn megasucces. Hoe kán dat nou toch, dat zo'n absoluut onmodieus, zwaar, deprimerend, moeilijk boek zo enorm aanslaat bij het Nederlandse publiek? Tussen alle rake beschouwingen door worden in het voorbijgaan de gekste dingen over het calvinisme beweerd.

Lees meer
nieuws

Siebelink-rage niet voorbij

De Siebelink-rage lijkt voorlopig nog niet voorbij. Vorig jaar won de schrijver al de AKO Literatuur Prijs. En nu prijkt zijn naam op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en loopt hij de kans ook deze binnen te halen. Nog meer aandacht dus voor de zo succesvolle roman "Knielen op een bed violen".

Lees meer
kerk

Knielen op een bed violen

"Knielen op een bed violen" (2005) trok het afgelopen jaar veel aandacht en won vorige maand bovendien de AKO Literatuurprijs. De roman vertelt over Hans Sievez -alter ego van vader Siebelink-, die van zijn gezin vervreemdt doordat hij, na een ingrijpende mystieke ervaring op zijn kwekerij, totaal in de ban raakt van een zwaarmoedige vorm van geloofsbeleving.

Lees meer
kerk

Siebelink draagt bij aan karikatuur van calvinisten

"Een ontroerend en aangrijpend eerlijk boek." Zo kwalificeerde juryvoorzitter Dijkstal vorige week bij de uitreiking van de AKO Literatuurprijs 2005 de roman "Knielen op een bed violen" van Jan Siebelink. "Het verhaal grijpt je bij de keel en laat je onthutst achter." Dat laatste onderschrijft bijna iedere lezer van het boek. Maar de aard van de verbijstering is verschillend. Orthodoxe calvinisten voelen zich aangesproken. En in de hoek gezet.

Lees meer
boeken

Siebelink wint AKO Literatuurprijs

Jan Siebelink heeft de AKO Literatuurprijs 2005 gewonnen met zijn boek "Knielen op een bed violen". Juryvoorzitter Hans Dijkstal heeft dat gisteravond tijdens een galadiner in Slot Zeist bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Lees meer
bekering

Getroffen onder de appelboom

Jan Siebelink heeft eindelijk het boek geschreven waar hij zijn leven lang naar toegewerkt heeft, het verhaal van zijn zachtmoedige vader die álles in het leven opgaf om vrede met God te kunnen krijgen. Vandaag wordt het gepresenteerd: "Knielen op een bed violen". "Wat is er met mijn vader gebeurd, toen hij getroffen werd onder de appelboom? Wat was er in hem aan de gang? Ik heb geprobeerd zo dicht mogelijk bij hem te komen, maar ik kan het raadsel niet oplossen."

Lees meer