Minder leren voor examens vindt Vera prettig

Nieuws   24 mrt. 2020 | tekst Arien van Ginkel, beeld RD
Schermafbeelding 2020-03-24 om 15(1)

Ze baalt voor de klasgenoten die met de centrale eindexamens hun cijfers hoopten op te krikken. Zelf is Vera Zuidervaart (16) uit Gouda wel „enigszins blij” nu er een streep gaat door de eindexamentijd. „Minder studeren is wel prettig.”

Scholieren krijgen dit schooljaar een diploma op basis van de resultaten van hun schoolexamens. Voor geschiedenis staat de vwo-leerling van het Driestar College een 5. Voor wiskunde een 5,6. „De rest van de cijfers is hoger, dus als dit zo blijft, haal ik in principe mijn diploma”, weet ze.

In principe, want Vera heeft nog een toetsweek met schoolexamens voor de boeg. De resultaten van die toetsen moeten niet te veel tegenvallen. Maar daar ligt Vera niet van wakker. „De meeste lesstof hebben we al gehad. Ik moet vooral nog veel oefenen, en dat kan ook gewoon thuis. Als ik een opgave niet snap, vraag ik in de klassenapp of mensen willen meedenken. Dat werkt altijd. En do-centen staan ook juist nu voor ons klaar om vragen per mail te beantwoorden.”

Dat de toetsen later worden afgenomen, werkt ook in haar voordeel, denkt Vera. „De school liet dinsdagmiddag per brief weten dat ik die schoolexamens niet volgende maak, maar pas na de mei-vakantie. Dat geeft extra tijd om te leren, hoewel ik het wel jammer vind dat ik niet al eerder klaar kan zijn met school.”

De scholier hoopt dat ze na 6 april aan de slag kan bij de Goudse frietzaak waar ze werkt. „Dat is een leuke tent waar we patat met stoofvlees serveren. Heerlijk. Ik hoop dat ik daar lekker kan gaan werken.”

 

Terug naar Corona onder jongeren