Wartburgchallenge: Goede corona-acties filmen

Nieuws   02 apr. 2020 | tekst Nienke Colijn, beeld RD
mylifeyourjoy
gerdelynn
bart verschoor
marlouenieuw

Aan de challenge #mylifeyourjoy van het Wartburg College, locatie Revius, doen leerlingen én docenten mee. „Zo wordt iedereen die de beelden ziet, enthousiast om iets voor een ander te doen”, vertelt initiatiefnemer en docent Bart Verschoor. „Een christen moet omzien naar de naaste.”

De bedoeling van de challenge is dat leerlingen filmen wat ze aan het doen zijn en voor wie ze iets maken. Vervolgens nomineren ze andere leerlingen. Er is ook een aantal docenten dat meedoet. De video’s die zijn ingezonden, worden geplaatst op het Instagramaccount @mylifeyourjoy_challenge.

Bart Verschoor, docent geschiedenis en maatschappijleer, coördineert sinds dit schooljaar de maatschappelijke stage. „Leerlingen lopen per jaar dertig uur stage. Ik had een mooi boekje gemaakt met alle informatie en dat is een week voordat de school dichtging, uitgedeeld. Daar hebben we nu niets meer aan. Dus moest ik iets anders bedenken. Daar is dit idee uitgerold.”

Genomineerd

„Ik was door een vriendin genomineerd”, vertelt Gerdelynn van der Klocht (13) uit Nieuwerkerk aan den IJssel. „Daarvoor had ik er nog niet van gehoord.”

Marlou Schouten(13) uit Bleiswijk, is op haar beurt genomineerd door Gerdelynn. „Ik vind het leuk om iets te doen voor de mensen die eenzaam zijn. Ik heb kaartjes gemaakt, daar wat op gezet en in de brievenbus gedaan”, vertelt Marlou. „Op het kaartje stond: „In deze stille tijd hebben we een aardigheidje. PS: het hangt aan de voordeur.” En aan de voordeur hing dan een plantje. Mijn vader, die met planten werkt, zou ze anders hebben weggegooid.”

Gerdelynn heeft intussen zo’n 65 kaarten en 10 tekeningen gemaakt voor oudere mensen. „Ik was al begonnen voordat ik was genomineerd. Want mijn zus werkt in woon-zorgcentrum d’Amandelhof in Capelle aan den IJssel. Zij wil mijn maaksels aan ouderen uitdelen.” Gerdelynn maakt kaarten omdat ze denkt dat niet iedereen in het verzorgingstehuis post krijgt. Ze wil na de coronacrisis met haar actie doorgaan.

Weinig bezoek

Marlou stopt met haar plantenactie als het coronavirus is verdwenen. „Ik doe dit nu omdat mensen uit mijn kerk en wijk in deze tijd extra eenzaam kunnen zijn. Veel mensen kunnen niet naar buiten en hebben niemand om hen heen, er mag weinig bezoek komen. Dan kun je hen hier mee helpen.” Ze heeft de planten gebracht bij mensen uit haar kerk en uit de wijk van wie ze wist dat ze eenzaam zijn.

Initiatiefnemer Verschoor begon de actie om een inkijkje te geven in het christelijk leven en dat geloof uit te dragen. „Ik vind het leuk om te zien dat leerlingen en collega’s ermee aan de slag gaan. Hopelijk gaan de jongens ook actie ondernemen, want tot nu toe er doen opvallend veel meiden mee.”

Terug naar Corona onder jongeren