Neline in Slowakije: Wat drinken die Nederlanders veel koffie!

Nieuws   24 jul. 2018 | tekst en beeld Neline Hoogendoorn
slowakije

Ahoi! (Slowaaks voor hoi) Leuk dat jullie meekijken met onze reis naar Slowakije. Ik ben Neline en zal jullie deze week meenemen naar het dorpje Borda, waar ik samen met 15 mensen uit onze kerkelijke gemeente, kinderen de week van hun leven bezorgen. Daarnaast proberen we ze te verblijden met een opgeknapt kamphuis.

Onze eerste dag was direct vrij turbulent. Vanuit Stolwijk maakten we richting Eindhoven nog even een ommetje door Bennekom om een paspoort op te halen. Vanaf Eindhoven vlogen we naar Polen, waar we met een busje verder reden naar Borda (Slowakije).

Na 7 uur rijden komt de Poolse chauffeur er niet meer uit in Slowakije. Hij word erg geïrriteerd en we komen tot de beslissing dat het beter is dat de chauffeur naar huis gaat en wij gaan lopen. Daar staan we dan in het bos. Gelukkig waren er twee mensen uit de groep met de auto, en zij gingen verder op zoek. Uiteindelijk hadden we het probleem gevonden: we hadden de verkeerde coördinaten.

Na een lange dag, en wat heen en zijn wij aangekomen bij het huisje, en staan er aardige mensen en een heleboel lekkere hamburgers op ons te wachten! Een relaxt begin bij het kamvuurtje, en onze eerste dag was alweer voorbij!

De zondag begint met een heerlijk ontbijt voor ons, waarna we ons voorbereiden om naar de kerk te gaan. Er zijn ongeveer 20 mensen in de kerk, waarmee onze komst zorgt voor een verdubbeling van de kerk.

De dominee waar we verblijven leidt de dienst en vertaalt voor ons de belangrijkste dingen. Mooi om zo mee te krijgen waar het over gaat, ondanks de taalbarrière. Het gebed van Jona staat centraal. Het verhaal waarin Jona in de walvis bidt terwijl hij in nood is. De dominee roept ons op om niet alleen te bidden als we in moeilijkheden zijn maar altijd naar God te gaan. Een mooie en heel praktische boodschap. We herkennen dat we samen één zijn in Jezus.

Na de dienst keren we weer terug naar het kamphuis en brengen daar de rest van de dag door. Al snel regelt onze gastheer een koffiezetapparaat voor ons, want wat drinken die Hollanders veel koffie.

Toch valt het mee hoe groot de verschillen zijn tussen de Slowaken en Nederlanders. Je kunt merken dat ze op het kamphuis gewend zijn aan Nederlanders, en passen deze eerste dagen het eten nog aardig aan. We maken wel kennis met Slowaakse cola, wat helaas dan weer niet echt naar cola smaakt.

De rest van de dag verloopt heerlijk rustig. Van de slapende oudste tot enthousiast voetbal met de Slowaakse jongeren, en alles wat er tussenin zit.

Voor het diner staan heerlijke pannenkoeken op het menu. Helemaal top! Er staat nog een Bijbelstudie op het menu en de dag is alweer voorbij. Morgen eindelijk echt aan de slag. Ik ben heel benieuwd hoe het is om nu echt kennis te maken met Slowaken/Slowakije en met ze samen te werken. Nog even afwachten.


 

Neline verblijft een week in Borda (Slowakije) om ondersteuning te bieden in een kamphuis voor kinderen. Dit is haar eerste blog.

Klik hier voor alle andere vakantieblogs.

Terug naar De tien vakantievloggers en bloggers van Puntuit