Tien geslaagden op een rij

ANP-413459898

Ze hebben geen examen hoeven doen, maar toch zijn ze geslaagd. Tien portretten van jongeren die binnenkort hun diploma op mogen halen.

Dankbare moeder

Emma Hoefakker (r.) en haar buurmeisje Suzanne Roelofsen mogen over een paar weken hun diploma ophalen. Toen de mentor van Lodensteinleerling Emma vorige week donderdag belde om het blijde nieuws te vertellen, was de inwoner van Kesteren een toelatingstoets voor haar vervolgopleiding aan het maken. Haar moeder nam de telefoon op. „De docent vertelde dat ze een keurige cijferlijst heeft, met alleen maar zevens en achten”, vertelt een dankbare mevrouw Hoefakker. „Het is mijn dochter niet komen aanwaaien, ze heeft er hard voor gewerkt. En ze is de afgelopen jaren gegroeid als persoon. Dat is mooi om te zien.”

Werkpaard

RD-bezorger Jan Pons (15) uit Hendrik-Ido-Ambacht wist allang dat zijn cijferlijst goed genoeg was voor een diploma. De leerling van het Wartburg College was vorige week donderdag gewoon aan het werk toen zijn mentor het heuglijke nieuws wilde meedelen. Net als toen de journalist belde. „Jan werkt sinds kort bij GP Installaties in Ridderkerk, het bedrijf waar hij al twee keer stage heeft gelopen”, vertelt zijn moeder. „Hij is een technische jongen. Na de zomer gaat hij vier dagen werken en één dag studeren, elektrotechniek op het Hoornbeeck.” De krantenwijk van Jan is inmiddels door zijn zusje overgenomen.

Anderhalvemeterfeestje in de tuin

School vond havoër Jantine van Vugt (17) uit Hendrik-Ido-Ambacht een noodzakelijk kwaad. „Die lessen en zo, dat is gewoon niets voor mij. Maar ik genoot wel van het contact met klasgenoten.” De leerling van het Wartburg College, locatie Guido de Brès, steekt haar handen liever uit de mouwen voor haar bijbaan bij bakkerij Voordijk in Zwijndrecht. „Daar komt de taart op de foto ook vandaan. Die heb ik samen met een deel van de familie opgegeten, tijdens een anderhalvemeterfeestje in de achtertuin. Daardoor had ik toch nog een beetje het idee dat ik geslaagd was. Dat gevoel was er eerst namelijk helemaal niet, omdat ik geen examens hoefde te maken.” 

In de wolken

Een vlag met een tas en een beetje leuk in de lens kijken is zo standaard, vindt Sander Bos (16) uit Apeldoorn. „Dat doet iedereen. Dus toen ik met m’n broertje een foto aan het maken was, dacht ik ineens: ik gooi die tas en vlag gewoon in de lucht. Vandaar deze foto.” De Fruytierleerling krijgt binnenkort zijn vmbo-ttl-diploma. „Ttl staat voor technisch theoretische leerweg. Dat is gewoon tl, maar dan met technische praktijkvakken erbij. Ik houd ervan om met mijn handen bezig te zijn.” Na de zomer gaat Sander technicus engineering op het Hoornbeeck in Amersfoort doen. Tot die tijd houdt hij zich onder andere bezig met het bezorgen van het RD.

Niet voor kunnen strijden

Marie-Loïse Pladdet (16) ging de afgelopen vier jaar naar het Van Lodenstein College in Hoevelaken. Daar deed ze vmbo-kader, met als studierichting zorg en welzijn. De Barneveldse wordt blij van het werken met kinderen. Daarom gaat ze na de zomer naar het Hoornbeeck College om de opleiding onderwijsassistent te doen. „Uiteindelijk wil ik aan de slag bij een groep nul, of bij een peuterspeelzaal of voorschool of zo.” Doordat ze de afgelopen maanden niet naar school kon, heeft de Barneveldse een dubbel gevoel bij haar diploma. „Ik heb er niet echt voor kunnen strijden.” Lachend: „Maar de taart smaakte er niet minder om, hoor.”

Annelijn de Waard

Tweelingzussen

„Ik praat wat zachter, want dat onze foto in de krant komt, moet een verrassing blijven voor Hanneke”, begint Adrianne Schutte uit Nieuw-Beijerland het telefoongesprek. De 16-jarige tweelingzussen mogen binnenkort hun vmbo-diploma ophalen. „Voor Hanneke waren de afgelopen weken nog wel een beetje spannend. Zij wil in september beginnen met de havo, en daarvoor had ze een heel goede cijferlijst nodig. Het was daarom wel belangrijk om hoog te scoren met die laatste toetsen. Maar dat is haar gelukt”, vertelt Adrianne. Zelf gaat ze na de zomer naar het Hoornbeeck College om de opleiding voor onderwijsassistent te doen.

Feest op Texel

Dienke (l.) en Lieke Ploeg uit het Texelse Oosterend mogen volgend jaar naar het vasteland om te studeren. Lieke (16) haalde haar havodiploma, Dienke (17) rondde het vwo succesvol af. De zussen gingen de afgelopen jaren naar de enige middelbare school op Texel, de openbare scholengemeenschap De Hogeberg in Den Burg. Ze kijken er positief op terug. „Het was gezellig. En wij zijn als christenen altijd geaccepteerd”, vertelt Lieke. Dieke vult aan: „Voor mij was het een goede voorbereiding op mijn vervolgopleiding in een seculiere omgeving. Ik ga psychologie studeren aan de Universiteit Utrecht.” Lieke gaat de pabo doen, aan de Driestar in Gouda.

Drie diploma’s

Het is feest in huize Spelt te Uddel. De 16-jarige tweeling Anne (r.) en Ruben en hun zus Margreth (18) hebben hun diploma op zak. De oudere zus deed vwo, waardoor ze de laatste jaren op de Apeldoornse locatie van de Jacobus Fruytier zat. De tweeling zat bij elkaar in een tl-klas, en mocht de hele periode in hun woonplaats blijven. Ruben en Margreth zaten in een commissie die de laatste schooldag organiseerde. „Dat ging vanwege corona niet door. Heel jammer. We hadden al van alles geregeld. Een bowlingbaan bijvoorbeeld. Dat moesten we allemaal afzeggen”, vertelt Ruben. „Maar je gaat naar school voor het diploma, en dat hebben we gelukkig alle drie gehaald.”

Goede cijferlijst

 

De 16-jarige Reinout van Duijn uit Boskoop is geslaagd voor BBL op de Driestar in Gouda. Het was voor hem best spannend of de examens goed zouden verlopen, dus toen dat wegviel was dat een grote opluchting. Wel natuurlijk jammer dat alle leuke dingen rond het examen daarmee ook van de baan waren, maar het halen van het diploma is toch wel belangrijker. Zijn laatste schoolexamens waren nog wel even spannend, maar het is allemaal op een goede cijferlijst en een diploma uitgelopen! In september hoopt hij te starten met de opleiding tot beveiliger op het Hoornbeeck-college in Gouda. Daar heeft hij veel zin in! Maar volgende week eerst een paar dagen met zijn vader erop uit om deze mijlpaal te vieren!

 


Deze special is onderdeel van het Thema Dossier "Examens 2020"

Bekijk het dossier