En daarom gaat de borstel nog maar eens over de arm van de robot. Een waterstraal volgt. Zo, de vloer nog even schrobben en alles ziet er weer tiptop uit in de stal van melkveehouder Vissers in Tholen. Dit is de plek waar Leon deze donderdagmorgen zijn praktijk­onderwijsexamen groen doet. Een examen tussen de koeien.

De praktijkonderwijsleerling van het Calvijn College in Krabben­dijke (Appelstraat) is graag bij de dieren. „Ze zijn mooi en ook nog nuttig. Het liefst ga ik bij een veehouder aan de slag.” Maar zover is het nog niet. Eerst het examen, dat vanmorgen met het nodige papierwerk begon. Leon werd gevraagd een lijstje werkzaamheden te maken, een goede volgorde daarin aan te brengen en de doelen ervan op te schrijven. Het duurde amper een kwartiertje, maar aan alles was te merken dat Leon liever met zijn handen werkt.

Uiers
In de grote stal, waar een slordige honderd koeien lopen, is hij dan ook in zijn element. Zijn eerste examenopdracht is het schoonmaken van de melkrobot. „De machine hoeft nu niet helemaal uit elkaar”, legt boer Vissers onder­tussen uit. „Dat doen we alleen op zaterdag. Nu is het vooral van belang dat de lasers goed schoon zijn. Die detecteren de spenen op de uiers, zodat de robot precies weet waar hij wezen moet.”

Als de boer even later weer komt kijken, knikt hij goedkeurend. Hij is samen met docent Vorstelman –mentor en stagebegeleider van Leon– de examinator bij dit examen. „Je merkt dat Leon het extra goed doet, vandaar dat hij net iets langer met de melkrobot bezig was dan anders”, aldus Vorstelman.

Leon hoort het niet, hij is al op weg naar een andere stal. Daar ligt zijn tweede opdracht te wachten: het voeren van een aantal pinken. „Laat die jonge koeien niet op je hand zuigen hoor”, waarschuwt hij. „Ze kunnen gemeen bijten.”

Smullen
Met een greep schept hij kuilgras in een kruiwagen en kiepert die met een handige beweging in de voergeul, zodat de jonge dieren ervan kunnen smullen. Ze krijgen op deze speciale dag een extraatje van Leon: stro. „Dat vinden ze heerlijk. Kijk deze eens smullen!” Hij wijst op een jonge koe die met haar lange tong een plukje hooi uit de kruiwagen grist. Leon geniet zichtbaar. „Mooi, hè?”

Even later kan zijn dag helemaal niet meer stuk als hij hoort dat hij geslaagd is voor zijn examen. „Van harte gefeliciteerd.” Boer Vissers, Vorstelman en Leons ambulant begeleider Van Bins­bergen schudden hem de hand. Leon straalt. Wat zou hij hier graag willen blijven werken. Maar er is geen plek, zoals bij zo veel andere agrariërs. Daarom blijft Leon ook het komende jaar nog op school. Om nog meer praktijkervaring op te kunnen doen.

„Hopen dat iemand straks een plekje voor me heeft”, zegt Leon als hij weer in de stal loopt. Hij aait een koe over de kop. „Want dit doe ik het liefst: werken tussen de dieren.”

>>puntuit.nl/examen voor een video­reportage van Leons praktijkexamen.